Objavljeno 16.03.2020.

Poširana jaja za doručak imaju brojne prednosti

Kada vas netko pita koje bi to bile najzdravije namirnice koje bi mogli jesti za doručak sigurno pomislite na svježe voće, zobene pahuljice, jogurt ... ali jedna sasvim druga namirnica je najbolji odgovor i izbor.

Riječ je o poširanom jajetu koje je sjajan izbor jeftinog, ali kvalitetnog proteina. Odnosno, poširano jaje je potpuni izvor proteina koje sadrži svih devet esencijalnih aminokiselina koje ljudsko tijelo treba, a ne može proizvesti samostalno.

Bjelanjak sadrži vitamin B12, a žutanjak vitamine A, D, E i K topive u mastima. Jaja sadrže i vitamin B6, selen, bakar, željezo i cink, a neke marke jaja (od pilića koja su hranjena posebnom prehranom) čak su obogaćena omega-3 masnim kiselinama.

Bez obzira kako volite kuhati jaja, dobit ćete iste prehrambene koristi. Ako želite uživati u jajima bez dodatnih masti i kalorija, najbolje ih je poširati.

Poširana jaja možete lako pripremiti:


Stručnjaci ističu ako 5 dana u tjednu jedete kuhana jaja na i nakon toga se prebacite na poširana jaja, to će smanjiti unos oko 500 kalorija tjedno, odnosno 26.000 kalorija godišnje. 

Foto: freepik
A.Đ.

Povezani sadržajKomentiraj