Sastojci
Podloga:
250 g čokoladnog keksa
125 g omekšalog maslaca
Krema:
500 g krem sira
150 g šećera
240 ml slatkog vrhnja za šlag
sok 1 limuna
1 mljevena želatina
1 žličica ekstrakta vanilije
I još:
nekoliko smokava
po želji med za preljev
Priprema
Prije nego krenete s pripremom podloge pripremite želatinu prema uputama na pakiranju kako bi nabubrila dok pripremate ostatak. Uljem lagano premažite dno kalupa promjera 20 cm pa obložite papirom za pećenje. Usitnjene kekse pomiješajte s maslacem pa utisnite u dno kalupa. Stavite kalup u hladnjak dok pripremate kremu. Tortu možete odmah slagati i na ravnoj podlozi za posluživanje s obzirom da se ne peče. Pritom korisitite samo obruč kalupa ili podesivi kalup.
Mikserom izmiksajte šećer i krem sir otprilike 2-3 min dok smjesa ne postane kremasta. Zatim dodajte slatko vrhnje, vaniliju, limunov sok i otopljenu, prethodno pripremljenu, želatinu. Pri dodavanju želatine miješajte kako se ne bi odmah stegnula. Izmiksajte sve još jednom pa kremu izlijte u kalup te špatulom poravnajte vrh kako bi bio što uredniji. Ostavite ga u hladnjaku minimalno 3 sata. najbolje preko noći.
Prije serviranja torte dekorirajte ju smokvama. Operite ih i lagano obrišite, zatim narežite i njima ukrasite tortu. Možete ih rezati i na tanke ploškice te posložiti po torti.
Po želji prolijte s malo meda svaki komad prije posluživanja.