Objavljeno 28.09.2020.

Nemoj bacati košticu avokada - a evo i zašto!

Kao jedna od prehrambenih namirnica koja je najviše Instagramirana, avokado je postao dio prehrambenih navika mnogima.


Avokado bilježi šesterostruki porast potrošnje. Svaka povećana potrošnja, stvara i potencijalno puno otpada. Agencija za zaštitu okoliša procjenjuje da hrana čini 22 posto našeg komunalnog otpada te više hrane odlazi na smetlišta od bilo koje druge vrste otpada.

Tvrtka Hidden Gems je počela istraživati što restorani čine s košticama avokada te su saznali kako ih svi bacaju, ali ne u kompostne kante jer su pretvrde.

Koštice avokada su pune antioksidansa - više od polovice antioksidansa u avokadu nalazi se u sjemenu.

Postoji mnoštvo načina kako se koštica avokada može prenamijeniti. Jedan od najjednostavnijih je obična sadnja. Uzgojiti drvo avokada je lako.

Košticu avokada možete 'pojesti', tako da ju osušite u pećnici na 120 stupnjeva - dva sata. Sušenjem se kora odvoji, a ostatak se nareže na kockice i sasjecka u prah koji možete dodati smoothieju ili jogurtu.

Od koštice avokada se pravi i ulje koje je odlično za pečenje i prženje, a također je iznimno cijenjeno i u kozmetičkoj industriji za njegu kože i kose.

Foto: freepik
A.Đ.H.




Povezani sadržaj