Objavljeno 25.10.2014.

Napravite slane ili slatke krosane koje će uvijek uspjeti

Ovi će vam krosani svaki put uspjeti i to sa samo jednim dizanjem tijesta. Od početka rada pa do izlaska ukusnih krosana iz pećnice proći se oko sat i pol do najviše dva.


Sastojci:

600 g glatkog brašna (idealno bi bilo Manitoba brašno)
350 ml mlakog mlijeka
4 žlice ulja
Pola praška za pecivo
1 vrećica suhog ili 20 g svježeg kvasca + malo šećera i brašna za dizanje kvasca
1 jaje
200 - 250 g maslaca (za premazivanje krugova tijesta)
2 žličice soli

Za premazivanje prije pečenja:

1 jaje
Malo soli
Sezam ili druge sitne sjemenke za posipanje

Za slatku varijantu u tijesto dodajte 1 ribanu koricu limuna ili naranče, 1 vanilin šećer, 1 žličicu arome vanilije te 3 žlice šećera u prahu.

Slano punjenje: slani sir, sirni namaz, šunka, šunka-sir, sir-špinat.
Slatko punjenje: Nutella, razni pekmezi, nadjev od mljevenih lješnjaka, maka, oraha, badema.

Priprema:

Suhi ili svježi kvasac, brašno, šećer i malo toplog mlijeka umutite i ostavite da se digne. U zdjeli dobro izmiješajte brašno, prašak za pecivo i sol te dodajte dignuti kvasac, mlako mlijeko koje ste izmiješali s uljem i na kraju jedno jaje. Umijesite glatko tijesto.

Kad ste umijesili tijesto, podijelite da ga na 8 loptica. Izvaljajte tijesto u krug promjera 15-20 centimetara i to tako da kad izvaljate prvi krug na njega posložite tanko rezane ili ribane kriške maslaca  pa na njega složite sljedeći krug. Radite tako sve dok ne dođete do osmog kruga tijesta kojeg stavljate zadnjeg i na njega ne stavljate maslac.

Sad tako složeno tijesto dobro razvaljajte u krug do debljine ispod jednog centimetra. Prerežite prvo na 4 dijela, pa svaku četvrtinu još na 4 dijela ako želite veće kroasane ili na 6 dijelova ako želite manje kroasane.

Kroasane punite nadjevom po želji. Punite od šireg dijela žličicom, pritisnite dobro da nadjev ne iziđe van tijekom pečenja i zarolajte. Složite na pleh na koji ste stavili papir za pečenje i pustite da kroasani se dižu oko 30 - 45 minuta.

Upalite pećnicu da se grije, a u međuvremenu premažite kroasane smjesom od jednog jaja i soli te posipajte sezamom ili nekim drugim sjemenkama.

Pecite na 200 stupnjeva oko  20-25 minuta, odnosno dok kroasani ne poprime lijepu, zlatnu boju.

Izvor, foto: gastro, freeimages




Povezani sadržaj