Sastojci
Kora:
10 bjelanjaka
200 gr šećera
100 gr čokolade ili 2 kašike kakaa
5 kašika brašna
1 prašak za pecivo
100 gr mljevenog kikirikija
Krema:
10 žumanjaka
300 gr šećera
8 kašika gustina
1 l mlijeka
200 gr čokolade
200 gr sjeckanog kikirikija
250 gr margarina
Glazura:
100 gr čokolade
4 kašike ulja
4 kašike mlijeka
malo sjeckanog kikirikija
Priprema
- Bjelanjke umutite u čvrst snijeg postepeno dodavajući šećer. Zatim dodajte brašno, prašak za pecivo, mljeveni kikiriki i otopljenu čokoladu ili kakao.
- Pleh obložite papirom za pečenje i u njega uspite smjesu za koru.
- Pećite u zagrijanoj pećnici na 200°C dok ne porumeni.
- Pečenu koru ostavite da se ohladi.
- U zdjelu uspite 8 dl mlijeka, dodajte šećer i ostavite da proključa.
- Posebno umutite preostalo mlijeko sa žumancima i gustinom te dodajte u zagrijano mlijeko te kuhajte na umjerenoj teperaturi dok se ne zgusne.
- U topao fil dodajte izlomljenu čokoladu te miješajte dok se ne otopiti.
- Kad se fil ohladi, dodajte margarin i izradite mikserom.
- Zatim dodajte sjeckani kikiriki.
- Na ohlađenu koru nanesite kremu pa prelite sa čokoladnom glazurom i pospite sjeckanim kikirikijem.
- Kolač staviti u hladnjak da se dobro ohladi.