Objavljeno 11.03.2020.

Koja je bolja: Bijela riža ili smeđa riža?

Volite rižu i često ju jedete, a koju češće koristite - bijelu rižu ili smeđu rižu. Pitate li se ikada koja je po svojim svojstvima bolja za vaše zdravlje?


Koja je razlika između bijele i smeđe riže?

Bijela i smeđa riža obje počinju rasti kako isto zrno, ali tada bijela riža prolazi kroz postupak rafiniranja koji se zove 'biser'. Tijekom postupka zrno prolazi kroz stroj koji ga kotrlja i 'biseri', ostavljajući bijela zrnca.

Jednom kada riža prođe kroz proces biserenja, smatra se rafiniranim zrnom umjesto cjelovitim zrnom. Biserenje mijenja prehrambeni profil riže, skraćuje vrijeme kuhanja i produljuje rok trajanja.

Jedna šalica kuhane bijele riže sadrži:
242 kalorije
0,4 grama masnoće
53,2 grama ugljikohidrata
0,6 grama vlakana
4,4 grama proteina

Jedna šalica kuhane smeđe riže sadrži:
126 kalorija
1,8 grama masnoća
44 grama ugljikohidrata
3,5 grama vlakana
5 grama proteina

Koja je zdravija?

Smeđa riža je zdraviji izbor. Općenito, cjelovita hrana je bolja od rafinirane hrane, a postupak biserenja bijele riže znači kako više nije cjelovito zrno.

Smeđa riža je bolji izvor antioksidanata, vitamina skupine B, minerala, vlakana i male količine proteina. Također, poželjan je izbor ako pazite na kilograme.

Iako je smeđa riža gušća hranjivim tvarima od bijele, obje žitarice mogu biti dio zdrave prehrane ako se jede umjereno. Uzmite u obzir kako neke vrste riže odgovaraju određenim jelima bolje od drugih.

Foto: freepik
A.Đ.




Povezani sadržaj