Objavljeno 06.12.2016.

Jedna od najzdravijih voćki na svijetu - evo zašto biste ju trebali konzumirati!

Antioksidativni kapacitet soka od nara čak je tri puta jači od iste količine zelenog čaja ili crnog vina. Čini se da je nar (u narodu poznat kao šipak) bio desetljećima nepravedno zapostavljan od strane znanstvenika. Naime, u posljednje vrijeme provedena su mnoga istraživanja o zdravstvenim prednostima konzumacije nara. Nar posjeduje snažna antioksidativna i protuupalna svojstva.

Antioksidativni kapacitet soka od nara čak je tri puta jači od iste količine zelenog čaja ili crnog vina. Zaštitni učinak pripisuju sadržaju fitokemikalija: polifenola, tanina i antocijana. 

Prema preporukama izraelskih znanstvenika, jedna čaša soka od nara dnevno može smanjiti rizik od obolijevanja od kardiovaskularnih bolesti.


Ovo su neke od blagodati nara (šipak, mogranj, nar, granat, granat-jabuka, uličar grm):

1. Bogatstvo vitamina - sadrži trećinu neophodnog dnevnog unosa vitamina C, 36% vitamina K, 18% vitamina B9 i 12% kalijuma.

2. Smanjuje rizik od kardiovaskularnih oboljenja - snižava kolesterol i krvni tlak.

3. Poboljšava pamćenje - bori se protiv Alchajmerove bolesti.

4. Bori se protiv artritisa i bolova u zglobovima - spriječava stvaranje enzima koji uzrokuju bol u zglobovima.

5. Prirodni inzulin - skoro pa jedina voćka koja je dobra za dijabetičare.

6. Smanjuje rizik nastanka onkoloških oboljenja - rak dojke i prostate.

Jesti koštice ili ne?


Neki jedu nar tako da samo istisnu sok, dok drugi jedu sve, uključujući i košice. Koštice je zapravo dobro jesti jer sadrže brojne korisne tvari, poglavito neprobavljiva vlakna. 

Koštice možete i osušiti i samljeti. Iscijedite sok, osušite i sameljete koštice. Prah koštica koristite kao dodatak jelima od mesa, prah će ga omekšati.

Foto: pixabay
M.Đ.

Povezani sadržajKomentiraj
Popularno na blogu