Prema preporukama izraelskih znanstvenika, jedna čaša soka od nara dnevno može smanjiti rizik od obolijevanja od kardiovaskularnih bolesti.
Ovo su neke od blagodati nara (šipak, mogranj, nar, granat, granat-jabuka, uličar grm):
1. Bogatstvo vitamina - sadrži trećinu neophodnog dnevnog unosa vitamina C, 36% vitamina K, 18% vitamina B9 i 12% kalijuma.
2. Smanjuje rizik od kardiovaskularnih oboljenja - snižava kolesterol i krvni tlak.
3. Poboljšava pamćenje - bori se protiv Alchajmerove bolesti.
4. Bori se protiv artritisa i bolova u zglobovima - spriječava stvaranje enzima koji uzrokuju bol u zglobovima.
5. Prirodni inzulin - skoro pa jedina voćka koja je dobra za dijabetičare.
6. Smanjuje rizik nastanka onkoloških oboljenja - rak dojke i prostate.
Jesti koštice ili ne?
Neki jedu nar tako da samo istisnu sok, dok drugi jedu sve, uključujući i košice. Koštice je zapravo dobro jesti jer sadrže brojne korisne tvari, poglavito neprobavljiva vlakna.
Koštice možete i osušiti i samljeti. Iscijedite sok, osušite i sameljete koštice. Prah koštica koristite kao dodatak jelima od mesa, prah će ga omekšati.
Foto: pixabay
M.Đ.