Objavljeno 24.09.2013.

Jako jednostavni recepti za pripremu ukusne zimnice

Polako,ali sigurno dolazi nam zima, a s tim dolazi i priprema zimnice. Bili u kući ili u stanu zimnice se spremaju na veliko. Ukoliko ne znate kako ih spremiti donosimo vam neke od popularnijih recepata. Pripremite malo volje, malo sastojaka te svakako malo ljubavi i dobit ćete vrlo ukusnu zimnicu.

Vjerujemo kako će se za svakoga naći po nešto, jer ipak ukusi su različiti, pa krenimo:

Slatko - kisela paprika
Ovo su izuzetno ukusne paprike, jednostavne su za pripremu, a u sred zime nepce će vam biti zahvalno za takvu salatu.
Potrebno vam je 5 kila crvene paprike (rog), 400 gr šećera, 2 l octa, 2-3 žlice soli i jedna mala žlica konzervansa. Papriku operite, očistite i razrežite po pola ili na četvrtine (po želji). U posudi zagrijte ocat, šećer, sol i pustite da provrije. Nakon toga ubacite papriku i pričekajte dok provrije. Prokuhane paprike izvadite da se ocijede. Kada je sve skuhano u ohlađenu vodu od kuhanja stavite konzervans. Ohlađene paprike poredajte u teglu te prelijte ohlađenom vodom. Povežite tegle celofanom i prekrijte poklopcem te stavite na mračno mjesto.

Cikla
Spravite li ciklu na dobar način može stajati godinam, naravno ukoliko se ne pojede.
Potrebno vam je 3 kile cikle (najbolja je duguljasta cikla), 1 l vode, 3 žlice soli, 1 l octa te 1 konzervans.
Ciklu oprati i skuhati te dok je još vruća očistiti i narezati. Kad je narezana slagati u teglice. Pripremite otopinu vode, octa, soli i konzervansa, kada se svi sastojci otope ulijte u tegle. Zatvorite ih te pasterizirajte 15-ak minuta u vodenoj kupki na 85 stupnjeva.

Kisela paprika - babura
Potrebno vam je 8 kila paprike babure, 4 l vode, pola kg šećera, 200 gr soli, 1 l octa te malo bibera u zrnu.
Papriku oprati i očistiti te narezati na željene komade. Narezane paprike preliti mješavinom koju ste prethodno napravili od gore navedenih sastojaka. Povremeno pomiješajte. Nakon 24 sata paprike poredati u tegle te preliti mješavinom iz koje ste izvadili paprike. Tegle zatvoriti te pasterizirati.

Brzi ajvar
Oko ajvara imamo mnogo posla pa ga stoga radije kupimo, no biste ga napraviti kad bi recept bio jednostavan?
Potrebno vam je 3 kg crvenih paprika, 2 veća patlidžana, bijeli luk, papar u zrnu, ulje, sol, šećer, 1 dcl ocat (sastojke stavljati ovisno kako tko voli). 
Paprike oprati, očisiti i samljeti te staviti na ulje pržiti. Patlidžan oprati, oguliti, samljeti te dodati paprikama i nastaviti pržiti. U to dodati, sol, šećer, ocat, malo bijelog luka i papra. Kad se sve lagano propržilo sipati u tegle (ajvar je gotov kada prođete kuhačom po dnu posude i ostaje trag). Tegle zatvoriti i okrenuti ih pohlopcem prema dolje.

Pasterizacija: U veću posudu staviti kuhinjsku krpu i po njoj poslagati staklenke, ali tako da se ne dodiruju. Zatim posudu napuniti vodom, visine od 2-3 cm ispod vrha staklenki. Sve zajedno pokriti drugom krpom i staviti na štednjak 15-ak minuta. 
M.Đ.

Foto: sxc





Povezani sadržaj



Komentiraj