Objavljeno 01.12.2016.

Idealani blagdanski spoj čokolade i naranče u torti

Spoj okusa u ovoj torti biti će idealan za blagdansko razdoblje, jer će njezin raskošan okus zadovoljiti i najzahtjevnije goste. Čokoladni biskvit spojen s kremom od naranče spoj je koji se rijetkima neće svidjeti.


Sasojci

Biskvit:
2 jaja
1 žlica kakaa
120 g brašna
malo praška za pecivo
60 g čokolade za kuhanje
50 g maslaca
2/3 šalice šećera
1/2 šalice mlijeka

Krema od naranče:
2 jaja
100 g šećera
50 ml soka od naranče
korica pola naranče
2 žlice maslaca
2 dl šlaga
pola vrećice želatine

Žele od naranče:
4 dl soka od naranče (100%)
4 žlice gustina
4 žlice šećera

Šlag (dekoriacija):
2 dl šlaga

Priprema

ČOKOLADNI BISKVIT:
- Na pari otopite maslac, čokoladu i šećer, a zatim ostavite kratko da se ohladi.
- Miksajte jaja da se zapjene i dodajte otopljenu smjesu čokolade, maslaca i šećera, mlijeko i brašno pomiješano sa kakaom i praškom za pecivo.
- Polako miješajte dok se sve ne poveže.
- Pecite u kalupu promjera 28cm, 20 minuta na 180 stupnjeva i ostavite da se ohladi.

KREMA OD NARANČE:
- Izmiksati jaja i šećer dok se ne zapjene, zatim dodajte sok od naranče i naribanu koricu.
- Na laganoj vatri uz stalno miješanje kuhati dok se ne zgusne.
- Kad se zgusne, maknuti sa vatre pa dodati maslac i miješati dok se ne otopi.
- Posudu s kremom staviti u hladnu vodu da se ohladi pa umiješati prethodno miksani šlag i na kraju dodati otopljenu želatinu.

ŽELE OD NARANČE:
- Uzeti nekoliko žlica soka (od ukupne količine), pomiješati sa šećerom i u tome razmutite gustin.
- Ostalu količinu staviti na vatru da prokuha, polako dodavati gustin otopljen u soku i šećeru te stalno miješati, kuhati oko 4 min te ostaviti da se malo ohladi.

SLAGANJE TORTE:
Krema je dovoljno čvrsta da ju možete oblikovati na biskvitu od čokolade, no uvijek možete upotrijebiti kalup ako želite biti sigurni. Biskvit premažete većim dijelom kreme od naranče. Ostali dio kreme stavite u plastičnu vrećicu kojoj odrežite vrh i po rubu torte napravite ogradicu, odnosno bazenčić u kojeg sipate prohlađeni žele (treba biti još maziv). Ostavite u hladnjaku 10ak minuta da se ohladi pa nanesite šlag. Bilo bi dobro da vam torta odstoji barem 1 sat u hladnjaku prije nego ju počnete ukrašavati.

UKRAŠAVANJE:
Po izbor: šlag, šokoladna glazura...

Izvor, foto: coolinarika/tortoljupka




Povezani sadržaj