Objavljeno 12.12.2019.

Domaća bajadera

Sličan pravoj Bajaderi, no nikako isti. Teksturom malo drugačija, a okusom fina, fina - ni preslatka, ni preteška, ni premasna.


Sastojci:

- 150 g sitno mljevenih blanširanih badema
- 100 g sitno mljevenih pečenih (oguljenih) lješnjaka
- 250 g petit beurre keksa
- 200 g maslaca
- 100 g čokolade za kuhanje
- 100 g bijele confiture čokolade

Za sirup:

- 185 g šećera
- 1 vanilin šećer
- 10 žlica vode

Za glazuru:

- 200 g čokolade za kuhanje
- 75 g maslaca
- 1 žlica suncokretovog ulja
- 1 žlica vode

Priprema

Najprije sameljite Petit Beurre kekse. Na suhoj tavi kratko tostirajte lješnjake, malo ih ohladite pa im skroz očistite opne i hladne sitno sameljite. Sameljite i blanširane bademe ili kupite već mljevene. U dubljoj zdjeli pomiješajte mljevene kekse, lješnjake i bademe. Na pari u dva lončića otopite čokolade.

U širi lonac stavite šećer i vanilin šećer, prelijte ga s 10 žlica vode pa otopite. Kad se šećer otopio, uz stalno miješanje na laganoj vatri kuhajte oko 5 minuta dok se ne napravi gušći sirup. Ugasite vatru i dodajte maslac narezan na kockice pa miješajte dok se maslac skroz ne otopi.

Dobivenim sirupom zalijte kekse s bademima i lješnjacima pa dobro sve izmiješajte. Dobit će ukupno između 870 i 900 g smjese. U jednu posudu odvažite 500 g smjese, a u drugu stavite ostatatk (370-400 g). U posudu s više smjese dodajte otopljenu bijelu čokoladu pa sve dobro izmiješajte. Ako je smjesa presuha, slobodno dodajte 2 žlice mlijeka. Nemojte pretjerati, smjesa mora biti više prhka, nego ljepljiva. U drugu posudu s manje smjese dodajte otopljenu tamnu čokoladu, isto izmiješajte i dodajte malo mlijeka ako procijenite da treba. (*Nisu svi keksi isti i nije svaki sirup iste gustoće, zato može varirati tekstura.)

U kvadratni pleh (veličine 34 x 24 cm) stavite papir za pečenje, malo ga premažite maslacem pa istresite tamnu smjesu. Smjesu prvo nasipajte rukama, pa je poravnajte, prebacite papir za pečenje preko nje pa je dobro utisnite (čašom, valjkom ili nečim tvrđim).

Odstranite papir pa odmah po tamnom dijelu ravnomjerno rasporedite svijetli dio, ponovite utiskivanje isto kao s tamnim dijelom. Stavite kolač van na hladno ili u hladnjak da se hladi dok pripremite glazuru.

Napravite glazuru:

Na pari otopite natrganu Dorina čokoladu za kuhanje, maslac narezan na kockice, ulje i vodu. Glazurom prelijte kolač i stavite ga na hlađenje (najmanje 2-3 sata, a najbolje preko noći.) Kolač narežite na duguljaste prutiće, baš kao bajadera i poslužite.

Izvor: kras.hr




Povezani sadržaj