Objavljeno 12.12.2019.

Domaća bajadera

Sličan pravoj Bajaderi, no nikako isti. Teksturom malo drugačija, a okusom fina, fina - ni preslatka, ni preteška, ni premasna.

Sastojci:

- 150 g sitno mljevenih blanširanih badema
- 100 g sitno mljevenih pečenih (oguljenih) lješnjaka
- 250 g petit beurre keksa
- 200 g maslaca
- 100 g čokolade za kuhanje
- 100 g bijele confiture čokolade

Za sirup:

- 185 g šećera
- 1 vanilin šećer
- 10 žlica vode

Za glazuru:

- 200 g čokolade za kuhanje
- 75 g maslaca
- 1 žlica suncokretovog ulja
- 1 žlica vode

Priprema

Najprije sameljite Petit Beurre kekse. Na suhoj tavi kratko tostirajte lješnjake, malo ih ohladite pa im skroz očistite opne i hladne sitno sameljite. Sameljite i blanširane bademe ili kupite već mljevene. U dubljoj zdjeli pomiješajte mljevene kekse, lješnjake i bademe. Na pari u dva lončića otopite čokolade.

U širi lonac stavite šećer i vanilin šećer, prelijte ga s 10 žlica vode pa otopite. Kad se šećer otopio, uz stalno miješanje na laganoj vatri kuhajte oko 5 minuta dok se ne napravi gušći sirup. Ugasite vatru i dodajte maslac narezan na kockice pa miješajte dok se maslac skroz ne otopi.

Dobivenim sirupom zalijte kekse s bademima i lješnjacima pa dobro sve izmiješajte. Dobit će ukupno između 870 i 900 g smjese. U jednu posudu odvažite 500 g smjese, a u drugu stavite ostatatk (370-400 g). U posudu s više smjese dodajte otopljenu bijelu čokoladu pa sve dobro izmiješajte. Ako je smjesa presuha, slobodno dodajte 2 žlice mlijeka. Nemojte pretjerati, smjesa mora biti više prhka, nego ljepljiva. U drugu posudu s manje smjese dodajte otopljenu tamnu čokoladu, isto izmiješajte i dodajte malo mlijeka ako procijenite da treba. (*Nisu svi keksi isti i nije svaki sirup iste gustoće, zato može varirati tekstura.)

U kvadratni pleh (veličine 34 x 24 cm) stavite papir za pečenje, malo ga premažite maslacem pa istresite tamnu smjesu. Smjesu prvo nasipajte rukama, pa je poravnajte, prebacite papir za pečenje preko nje pa je dobro utisnite (čašom, valjkom ili nečim tvrđim).

Odstranite papir pa odmah po tamnom dijelu ravnomjerno rasporedite svijetli dio, ponovite utiskivanje isto kao s tamnim dijelom. Stavite kolač van na hladno ili u hladnjak da se hladi dok pripremite glazuru.

Napravite glazuru:

Na pari otopite natrganu Dorina čokoladu za kuhanje, maslac narezan na kockice, ulje i vodu. Glazurom prelijte kolač i stavite ga na hlađenje (najmanje 2-3 sata, a najbolje preko noći.) Kolač narežite na duguljaste prutiće, baš kao bajadera i poslužite.

Izvor: kras.hr

Povezani sadržajKomentari:

moip SON 06.02.2020.:

GOVORITE MOJE TESTIMONE, DOBRO DAN MOJI LJUDI HRVATSKE

ISPITIVANJE O KAKO DOBIO SAM ZAJEDNIK DA KUPIM KUĆU OD NEKRETNOG I GENUJNOG KREDITA Kompanije POZOVIMO Kreditnu tvrtku gradske banke. Danas sam VELIKO SREĆAN I BOG blagoslivljam kredit gradske banke
,
Zovem se Katica Dolazim iz HRVATSKE i zadnjih 5 mjeseci tražim originalnu kreditnu tvrtku za kupnju kuće
sve što sam dobio bila je gomila prevare koje su me natjerale da im vjerujem i na kraju
dana, uzeli su mi novac ne dajući ništa zauzvrat, sve
nada mi se izgubila, zbunio sam se i frustrirao, nikad nisam htio imati bilo kakve veze s tvrtkama koje daju kredite na internetu, pa sam otišao posuditi nešto novca od
prijatelju, rekao sam joj sve što se dogodilo i rekla je da mi može pomoći to
ona poznaje tvrtku za zajam koja mi može pomoći u bilo kojem iznosu zajma
potreban mi je s vrlo niskom kamatnom stopom od 2%, da je upravo dobila
zajam od njih, usmjerila me prema tome kako se prijaviti za kredit, jesam
baš kao što mi je rekla, prijavila sam se s njima na Email: (citybankloan123@gmail.com) Nikad nisam vjerovala, ali pokušala sam i na svom
najveće iznenađenje dobio sam kredit u roku od 24 sata, nisam mogao vjerovati,
Opet sam sretan i bogat i zahvaljujem Bogu na takvom zajmu
tvrtke poput ove još uvijek postoje na ovim prijevarama na svim mjestima,
molim vas da savjetujem svima koji trebaju kredit
 (citybankloan123@gmail.com) nikada vas neće iznevjeriti, i
vaš život će se promijeniti kao što je to učinio. Brzo kontaktirajte (citybankloan123@gmail.com) danas i od njih dobijte svoj zajam, Bog blagoslovi tvrtku za kredit gradske banke za njihovu stvarnu ponudu zajma.
 Obavezno kontaktirajte tvrtku za izdavanje gradske banke zbog svog zajma jer sam kredit bez uspjeha dobio od ove tvrtke.

Komentiraj