Objavljeno 04.04.2019.

Žene koje u kasnijoj dobi postaju majke su bolje majke!

Prosječna starost majki stalno se povećava, a osobito u posljednjih nekoliko godina. Istraživanje koje je provedeno na Sveučilištu Aarhus otkriva kako su starije majke bolje u toj ulozi te da će njihova djeca imati manje socijalnih i emocionalnih poteškoća.

Manja je vjerojatnost da će starije majke grditi i kažnjavati svoje dijete dok ga odgajaju i to za njih predstavlja nekoliko prednosti.

Kada se procjenjuje rastuća dob žena za dob majke uzimaju se u obzir i fizičke i psihosocijalne prednosti i mane. Veća dob majke povezana je s povećanim psihosocijalnim blagostanjem tijekom trudnoće i ranih dana nakon rođenja djeteta.

Rezultati istraživanja pokazuju kako se prednosti za starije majke i njihovu djecu protežu sve do školske dobi djece, ali se smanjuju prije 15. godine.

I dok se starije majke suočavaju s većim rizikom od komplikacija tijekom trudnoće od mlađih majki, s druge strane starije majke bolje napreduju tijekom prvog dijela majčinstva, manje su zabrinute tijekom trudnoće i imaju pozitivan stav prema roditeljstvu i prema djeci.

Djeca sa starijim majkama imaju manje problema u ponašanju, socijalnim i emocionalnim problemima u dobi od 7 i 11 godina.

Foto: pexels
A.Đ.

Povezani sadržajKomentiraj