Objavljeno 27.03.2020.

Savjeti za lakši odabir imena za dijete

Jedna od velikih odluka koja čeka roditelje je odabir imena za dijete. Velika je to odluka pri kojom se jedni vode obiteljskom povijesti, drugi originalnosti, a treći pak očekivanim osobnostima djeteta.

Kako god, izbor imena je VELIKA odluka. Na sreću, za one neodlučne roditelje postoje savjeti koji olakšavaju donošenje odluke o imenu. 

Kratak popis najboljih imena možete imati u kratkom roku uz ove savijete:

Istražite obiteljsko nasljeđe - prije svega ime možete izabrati proučavajući obiteljsko stablo.

Neke obitelji njeguju tradiciju jednog imena kroz generacije pa se tako pradjed, djed, otac i novorođeni dječak zovu isto.

Iščekivati blizance - znači imati duplu nedoumicu oko imena. Prilikom odabira imena za blizance (ili više) roditelji trebaju birati imena koja su individualna (a ne slična) za svaku bebu jer blizanci neće zauvijek biti zajedno.

Neki roditelji blizanaca ili više braće/sestara biraju imena koja bi u inicijalima bila ista (primjer sestre Kardashian - Kim, Khloe, Kourtney, Kylie, Kendall).

Unisex trend - zanimljiva je pojava kako uobičajeno muško ime postaje neutralno te se koristi i kao ime za djevojčice (Saša, Vanja, Mare, Andrea, Matija...)

Inspiracija u prirodi - roditelji koji su avanturisti i vole vrijeme provoditi u prirodi, savršeno ime za dijete mogu potražiti u imenima rijeka, jezera, cvijeća, povrća...

Inicijali - jednom kada izaberete ime za dijete provjerite kako će uz vaše prezime (prezimena) biti ispisano u obliku inicijala.

Dvostruko ime - ne postoji pravilo koje nalaže kako dijete mora imati jedno ime. Dvostruko ime dobar je izbor za roditelje koji se ne mogu odlučiti kojoj strani obiteljskog nasljeđa odati počast.

Katoličko ime - religiozni roditelji često biraju imena prema katoličkom kalendaru (Lucija, Ana, David, Jakov...)

Nadimci - prije nego roditelji izaberu ime djeteta neka promisle o nadimcima jer možda im se sviđa ime Josip, a nadimak 'Joza' nikako.

Popularna imena - svake su godine određena imena najpopularnija, a koji su trenutni trendovi uvijek možete provjeriti na internetu.

Neki se roditelji odlučuju na imena slavnih osoba - najdražeg pjevača/ice ili omiljenog glumca/ice. Ne zaostaje ni izbor imena iz knjiga, koja povezuju s pozitivnim likom.

Pitajte starije dijete - da sudjeluje u izboru imena za prinovu. Ne morate nužno uzeti u obzir prijedlog trogodišnjaka ako bi on bio Pepa (praščić), ali možda se ugodno iznenadite idejom.

Nije ništa loše u tome ako nemate ime za dijete i nakon nekoliko mjeseci trudnoće, a ne bi bili ni prvi roditelji koji su napustili bolnicu nakon poroda da još uvijek ne znate koje ime biste dali djetetu.

Foto: freepik
A.Đ.

Komentiraj
Popularno na blogu