Objavljeno 01.05.2020.

Prednosti i nedostaci bijele buke za san bebe

Ponekada se roditeljima novorođenčeta spavanje može činiti poput 'nedostižnog sna', jer njihovo dijete ima problema sa spavanjem.

Kako bi beba bolje spavala noću pedijatri često preporučuju opuštajuće aktivnosti poput toplih kupki. Kada ništa ne pomaže, roditeljima bi mogla pomoći alternativna metoda poput bijele buke.

Prije nego se odlučite na bijelu buku važno je znati prednosti i nedostatke ove metode.

Bijela buka se odnosi na zvukove koji maskiraju zvukove iz okruženja koji mogu probuditi bebu (zvuk automobila, pranje posuđa, zatvaranje vrata...). Za poticanje spavanja mogu se koristiti određeni zvukovi bez obzira na zvukove u okolini, poput zvukova prašume ili umirujućeg zvuka plaže.

Postoje čak i strojevi posebno dizajnirani za upotrebu s dojenčadi. 

Istraživanje provedeno 1990. godine otkriva kako bijela buka može biti od pomoći. Na 20 beba je provedena analiza spavanja i njih 80 posto je zaspalo u roku od 5 minuta uz pomoć bijele buke, dok je smo 25 posto beba zaspalo u tom vremenu bez bijele buke.

Prednosti bijele buke:
- Beba će brže zaspati s bijelom bukom u pozadini.
- Bijela buka eliminira buku iz kućanstva, čak i stariju braću i sestre.
- Neki strojevi za bijelu buku imaju postavku zvuka srca koje oponaša majku.
- Strojeve za bijelu buku mogu koristiti roditelji s više djece različite dobi.

Beba reagira pozitivno na bijelu buku ako primijetite kako je zaspala u bučnom okruženju izvan uobičajenog vremena spavanja.

Bebe koje pozitivno reagiraju na bijelu buku mogu bolje spavati samo uz zvukove bijele buke, što može biti problem ako bijela buka nije stalno dostupna.

Nedostaci bijele buke:

- Strojevi za bijelu buku mogu prelaziti preporučene granice buke za bebe.
- Bebe mogu postati ovisne o strojevima s bijelom bukom kako bi mogle zaspati.
- Ne reagiraju sve bebe dobro na bijelu buku.

Ako je vaša beba navikla na buku iz kućanstva, onda bi bijela buka mogla imati suprotan učinak kad dođe vrijeme za spavanje.

Istraživanje koje je 2014. godine provela Američka akademija za pedijatriju otkriva kako strojevi za bijelu buku prekoračuju preporučene granice buke koja je postavljena na 50 decibela.

Pedijatri savjetuju da se strojevi za bijelu buku postave najmanje 2 metra od dječjeg krevetića te da se glasnoća uređaja drži ispod maksimalne postavke glasnoće.

Nije uvijek razumljivo očekivati kako će male bebe čvrsto spavati preko noći bez potrebe za bocom, promjenom pelena ... a ako se odlučite probati bijelu buku, učinite to oprezno.

Foto: pixabay
A.Đ.

Komentiraj