Objavljeno 24.09.2019.

Kako da roditelji spriječe svađe između braće i sestara

U svakoj obitelji s više djece je normalno da se braća i sestre svađaju, ali je važno da ih roditelji nauče kako da riješe svoje nesuglasice.

Svaki roditelj može pomoći svojoj djeci - braći i sestrama da prestanu sa svađama i da se zajedno nauče rješavati svoje nesuglasice.

Odnosi između djece mogu biti 'komplicirani', osobito kada u istoj kući imate sina i kći.

Savjeti za roditelje:

1. Upoznajte dijete s njegovim idolom
Svaki lik iz crtića ili bajke upadne u konflikte, istaknite djetetu kako njihov idol rješava nastalu situaciji. Primjerice; kako Pepeljuga oprosti svojim polusestrama.

2. Staklenka za svađu
Slično poput staklenke za psovke, u kući postavite posudu u kojoj svako dijete mora platiti malu novčanu kaznu zato što je bilo u konfliktu s bratom, sekom...

3. Pismo
Nakon svađe s bratom/sekom, recite djetetu da sjedne i napiše pismo o tome kako se osjeća. To će mu pomoći da shvati kako se svađa zbog nebitnih stvari.

4. Provedite vrijeme s njima
Provedite vrijeme sa svojom djecom odvojeno, svakom djetetu posvetite podjednako pažnje.

5. Naučite ih da se zauzmu za sebe
Kao roditelj ne možete braniti jedno dijete, umjesto toga ih trebate naučiti da samostalno izraze svoje potrebe.

6. Zajedničko rješavanje problema
Ako se djeca svađaju, ponudite im da zajedno riješe neki problem, primjerice; slože puzzle. Tako ih učite da pomažu jedno drugome i jedno od drugoga traže potporu.

7. Igra na otvorenom
Nakon nesuglasica ih pustite van iz kuće da se igraju, tako će dobiti priliku da se ispušu, smire i zaborave na svađu.

8. Pohvalite ih kada su dobri
S djecom treba razgovarati i kada je njihovo ponašanje za svaku pohvalu. Nagradite ih kada se slažu, primjerice; povratom novca iz staklenke za svađu.

Uvijek razgovarajte s djecom o onome što ih muči u vezi s bratom/sekom. Neka vam kažu da li oni vide svađu kao mali, srednji ili veliki problem ... pa im tada možete objasniti kako od 'muhe rade slona'.

Foto: pexels
A.Đ.

Povezani sadržajKomentari:

Marie Alice 05.01.2020.:

SRETNA NOVA GODINA SVIMA PROCITAJTE OVE KORISNE INFORMACIJE ZA GODINU 2020. KAKO DOSTAVITI ZAJAM PO JEDNOSTAVNOM PORUKU.
Zovem se Marie Alice, samohrana sam majka 3 djece i takoder sam medicinska sestra u Zagrebu. Ovo je moja prica u 2019. godini, prevarili su me neki zajmodavci, svejer sam tražio kredit dok konacno nisam upoznao ovu lijepu ženu koja mi je pomogla da dobijem internetsku zajam. Ovo je opipljivo svjedocanstvo kako sam primio kredit od 60,000 eura uz kamatnu stopu od 2%. Receno mi je da je zajmodavac i žena kojoj vjerujem, pa sam odlucio kontaktirati s njom i ona mi je pružila priliku da podnesem zahtjev za kredit od njene tvrtke koji sam lako dobio, ali objašnjenje je da sam dobro zaradio kredit zdravlje i s manje stresa. Ako vas zanima zajam, možete joj se obratiti putem e-maila: (vladimirafinancialinvestment@gmail.com) (WhatsApp: +16014560144)

Komentiraj
Popularno na blogu