Objavljeno 22.01.2020.

Kada i kako možete započeti vježbati nakon poroda

Povratak u formu nakon poroda je individualan, i uvelike ovisi o vremenu koje je potrebno da se tijelo žene oporavi od traume - poroda.

Fizioterapeut Susan Clinton koja je vodila istraživane na temu boli u zdjelici nakon poroda, ističe kako se tijekom trudnoće i poroda mišićno tkivo rasteže i potrebno je vrijeme da se oporavi. Mišići su nakon poroda duži i mekši što uzrokuje bolove u zglobovima zdjelice. No, s vremenom se žena može vratiti vježbanju, samo treba obratiti pažnju na svoje tijelo i savjetovati se s liječnikom.

Imajte na umu:

Ako niste imale težak vaginalni porod, možete započeti s laganim vježbama gotovo odmah nakon poroda, ali nakon savjetovanja s liječnikom.

Ako ste imale porod putem carskog reza, možda ćete morati pričekati duže s vježbanjem. Budite nježne prema svom tijelu i posavjetujte se s liječnikom.

Pješačite 30 minuta dnevno - to je dobar početak.

Ako volite trčanje i osjećate se spremno za njega, obavite 'test skokova'. Ako možete 20 puta zaredom skočiti, a nakon toga se nakašljati četiri puta bez isticanja mokraće ili drugih komplikacija, onda ste spremne za trčanje.

Vježbanje ne smeta ako dojite.

Foto: pexels
A.Đ.

Komentiraj