Objavljeno 10.11.2017.

Crveno vino može utjecati na plodnost

Istraživanje koje je provelo Američko društvo za reproduktivnu medicinu tvrdi kako su žene koje piju čašu vina tjedno plodnije od onih koji to ne čine.

Istraživanje je provedeno na Sveučilištu St. Louis u kojemu je sudjelovalo 135 žena u dobi od 18 do 44 godine bez prethodnih trudničkih komplikacija (neplodnost, operacija jajnika, kronične bolesti...).

Nad sudionicama istraživanja je bilježen i praćen unos piva, crnog vina, bijelog vina i likera u organizam te su rađeni izvještaji o tome kako je njihova konzumacija alkohola utjecala na plodnost. Žene su tijekom istraživanja redovito išle na ultrazvuk, ali samo kod onih koje su pile crno vino je uočena veća rezerva održivih jajnih stanica za mjesec dana.

Znanstvenici su otkrili kako crveno vino sadrži ključni antioksidans poznat kao resveratrol, koji ima protuupalni učinak koji štiti stanice od biološkog stresa.

Iako su poznate preporuke kako žene trebaju izbjegavati alkohol kada pokušavaju zatrudnjeti i u trudnoći, umjerena konzumacija crnog vina može biti korisna.

Foto: pexels
A.Đ./cafemom

Povezani sadržajKomentiraj