Objavljeno 19.11.2019.

Činjenice koje potvrđuju kako je dojenje supermoć

Dojenje ima gotovo čudesne biološke, fiziološke i psihološke koristi za majku i dijete, a jedna od najposebnijih je veza koja se razvije između majke i bebe.

Dojenje ima 12 super prednosti:

1. Možete izgubiti suvišne kilogram: Proizvodnja mlijeka je težak posao za žensko tijelo koje dnevno sagorijeva do 500 kalorija. Dojenje je razlog zbog kojeg nove majke gube kilograme nakon poroda.

2. Majčino tijelo proizvodi mlijeko različitih okusa i boja: Okus i boja mlijeka ovise o tome što majka jede, a dobro je da se majka raznovrsno hrani tijekom dojenja kako bi dijete bilo manje izbirljivo kada počne jesti krutu hranu.

3. Majčino tijelo mijenja sastav mlijeka ovisno o djetetovim potrebama: Kako dijete raste ima dodatne potrebe za proteinima, mineralima i vitaminima ili kada se bori s bolesti poput prehlade. Možemo reći kako je majčino mlijeko pametno jer mijenja svoju formulu kako bi zadovoljilo djetetove potrebe.

4. Omogućuje matične stanice djetetu: Majčino mlijeko sadrži matične stanice koje putuje djetetovim tijelom i postaju dio njegova mozga, srca, bubrega, koštanog tkiva...

5. Dojenje usrećuje mamu i bebu: Dojenje potiče oslobađanje oksitocina, hormona zaduženog za osjećaj sreće i sigurnosti.

6. Dojenja smanjuje mogućnost pojave raka: Žene koje doje imaju manji rizik od razvoja određenih vrsta karcinoma - rak dojke, rak jajnika ...i manju vjerojatnost za srčane bolesti ili moždani udar.

7. Dojenje štiti i djetetovo tijelo od bolesti: Kod djece koja se hrane majčinim mlijekom mogu se smanjiti infekcije uha, respiratorne infekcije i infekcije gastrointestinalnog trakta.

8. Djeluje na djetetov IQ: Majčino mlijeko ima veliku važnost, osobito u prvih 28 dana nakon rođenja, za razvoj mozga i samu inteligenciju.

9. Ima više proteina potrebnih prijevremeno rođenoj djeci: Majčino mlijeko proizvodi veću koncentraciju proteina potrebnih prijevremeno rođenoj djeci kako bi se razvila izvan maternice. Majčino tijelo proizvodi mlijeko bogatije masnoćama, kalcijem i ostalim mineralima koji su ključni za razvoj kostiju i mozga.

10. Pomaže djeci razviti zdravu tjelesnu težinu: Dojenjem se smanjuju izgledi od prekomjerne težine u djetinjstvu. Djeca koja su dojila imaju do 30 posto manje izgleda biti pretila.

11. Najbolja veza za majku i dijete: Dojenje pomaže majci da razvije majčinske osjećaje i bude fleksibilnija u ponašanju, a djetetu da se osjeća sigurnije i dobrodošlo.

12. Jača majci kosti: Dojenje učinkovito utječe na kalcij u žensko tijelu. U djetetovoj dobi od šest mjeseci, majci su kosti gušće nego prije trudnoće. A korist dojenja za kosti je toliko impresivna da se čak može smanjiti rizik od razvoja osteoporoze.

Foto: pexels
A.Đ.





Povezani sadržaj



Komentiraj