Objavljeno 13.11.2019.

Znate li koje se promjene na tijelu događaju ako se na samo 28 dana odreknemo alkohola!

Prosječna osoba popije 9,5 litara alkohola na godinu, otkrivaju statistike. Takva osoba nije ovisna o alkoholu, nego popije nekoliko alkoholnih pića dok se druži s prijateljima.

Ponekada ta osoba popije nekoliko alkoholnih pića vikendom, čašu vina nakon večer ili pivo da se osvježi u ljetnim danima.

No, znate li što bi se dogodilo s tijelom osobe ako ne bi pila alkohol 28 dana?

Nekoliko volontera je pristalo sudjelovati u eksperimentu koji je trajao četiri tjedna, a cilj je bio saznati što će se dogoditi sa zdravljem osoba.

1. tjedan

Ljudi jedu puno više kada piju alkohol pa im se nakon prestanka može činiti kako se apetit povećao. Nakon što prestanete piti, hranu je najbolje zamijeniti prirodnim sokovima i voćem.

Može se povećati želja za slatkim jer alkohol osobito ako je sladak može povećati razinu šećera u krvi što rezultira povećanom željom za slatkim.

Oni koji su znali popiti čašu alkohola prije spavanja, mogli bi se teško naspavati nakon što prestanu piti. Moguća je i pojava noćnih mora.

U nekim slučajevima moguća je pojava glavobolje jer se tijelo pokušava riješiti alkohola.

2. tjedan

Jetra se počinje oporaviti, a što osoba manje pije brži će oporavak biti. 

Koža mijenja boju. Alkohol negativno utječe na cirkulaciju krvi što uzrokuje manjak kisika u koži. Isušuje kožu i dovodi do poremećaja u pigmentaciji i raniji nastanak bora.

Kod osoba koje piju, alkohol pospješuje proizvodnju želučane kiseline pa one više jedu. Pri prestanku konzumacije alkohola probava se počinje poboljšavati.

Volonteri su otkrili kako im je u drugom tjednu bilo teško odbiti pozive prijatelja na druženje jer im je bila potrebna velika volja da odbiju alkohol uz to druženje. 

3. tjedan

U trećem tjednu mokraćni sustav počine normalno funkcionirati i tada nestaju tamni podočnjaci ispod očiju i naticanje lica.

Osoba koja malo popije preskače početnu fazu sna, a kad se alkohol ukloni iz tijela san više nije toliko dubok pa se lakše budimo.

Alkohol smanjuje izlučivanje sline koje utječe na stanje zubi. Ako ne pijete, manja je mogućnosti da ćete dobiti karijes.

Alkohol osim osjeta bola, ubija i osjet okusa i miris. Nakon vremena bez alkohola ti se osjeti vraćaju u normalu.

4. tjedan

Kod osoba koje imaju višak kilograma, masna tijela se smanjuju. Što duže osoba ne pije, to će više kilograma izgubiti, otprilike 2 do 4 kilograma u mjesecu.

Alkohol povećava krvni tlak. Kod osoba koji ne piju alkohol, rizik od razvoja kardiovaskularnih bolesti drastično opada.

Koža postaje čišća, akne se smanjuju, a boja lica postaje ujednačena. Pigmentne mrlje nestaju. To se događa jer se ravnoteža vode u tijelu normalizira, a time i cirkulacija krvi.

Um je bistriji, a osoba efikasnija. Ako redovito pije alkohol, čovjekov mozak natiče samo malo, a milijuni moždanih stanica umiru zbog nedostatka kisika. Te su vrlo spore promjene, ali nepovratne.

Foto: pexels
A.Đ./brightside.me

Povezani sadržajKomentari:

MariA aLice 09.12.2019.:

Pozdrav svima vama pozdrav. Zovem se Marie Alice, želim iskoristiti ovu sjajnu zlatnu priliku da dam opipljivo svjedočanstvo o tome kako sam nedavno primio zajam od 60000 eura. Prije sam nešto tražio zajam i oni su me kasnije prevarili. Pokušao sam ponovno i upoznao sam ženu poput mene koja mi je bila spremna i voljna pomoći da dobijem kredit uz kamatnu stopu od 2%. Rečeno mi je da je zajmodavac i žena kojoj vjerujem, pa sam odlučio kontaktirati s njom i dala mi je priliku da podnesem zahtjev za kredit od njene tvrtke koji sam lako dobio, ali objašnjenje je da sam svoj dobar kredit dobio dobro zdravlje i s manje stresa. Ako ste zainteresirani za zajam, možete joj se obratiti putem e-maila: (vladimirafinancialinvestment@gmail.com) (WhatsApp: +16014560144)

Komentiraj