Objavljeno 25.10.2018.

Urnebesan video - djeca objašnjavaju što je internet

Internet mater, blogerica i influencerica, nedavno je na svojim društvenim mrežama objavila urnebesan video predškolske djece koja objašnjavaju što je internet i što su to društvene mreže. Video se ubrzo počeo dijeliti na društvenim mrežama.

Margarita Tomić, na društvenim mrežama poznata kao Internet Mater, ima 37 godina, mama je dvoje djece i vrlo je aktivna na društvenim mrežama. Materijal koji objavljuje često je humorističnog karaktera i vezan za svakodnevicu jedne moderne majke, supruge i zaposlene žene. Često u njenim vlogovima sudjeluje i neodoljiva kćer Cvita, koja, složit će te se, ipak ima najviše followera i lajkova.

Odakle ideja za ovaj duhoviti video uradak Internet Mater navodi:
'Htjela sam utvrditi kako klinci objašnjavaju internet odnosno što se nalazi u njihovim glavicama osim onoga što im mi kažemo. Ovim putem javno zahvaljujem i Luciji, Cviti, Morani, Vicetu, Fridi, Mati i Bruni što su mi lijepo objasnili sve od A do Ž.'

Klinci objasnili i što su to društvene mreže - trebamo li se zapitati o njihovoj sigurnosti?

Objasnili su što su društvene mreže, navodeći da je to zapravo 'ono preko čega te netko prati', odnosno 'gdje imaš društvo i slikaš se'. Iako, koliko zapravo znaju o internetskim bespućima rekla nam je Cvita, navodeći da su društvene mreže zapravo 'ono za ribe' i 'mogu se napraviti od špage'.
 

'Vrlo je važno educirati klince jer na kraju dana - njihovo je igralište drugačije nego naše',– nastavila je Internet Mater navodeći kako možda oni više znaju o tehnologiji, ali mi znamo više o životu i trebamo ih naučiti kako da žive na digitalnom igralištu. 

Da je to vrlo opasno, govori i činjenica da su video podijelili iz Centra za sigurniji internet i Centra za nestalu i zlostavljanu djecu koji će uskoro na tu temu napraviti i stručnu konferenciju za projekt Klik vrijedan sigurnosti. Pitali smo Tomislava Ramljaka iz Centra za nestalu i zlostavljanu djecu što misli o ovoj temi - 'Dolazak novih tehnologija, interneta, chat soba i društvenih mreža omogućili su predatorima ulazak u dječji svijet i to na široka vrata. Djeca sve ranije počinju koristiti internet. Neophodno je predškolsku djecu učiti medijskoj pismenosti, bontonu i pravilima sigurnog interneta'.

Cilj projekta Klik vrijedan sigurnosti je povećati sigurnost djece na internetu te pružiti praktične savjete o e-sigurnosti djece na 'digitalnom igralištu', a održat će se na Međunarodni dan interneta uz komunikacijsku podršku agencije Mediahint. 

Ukoliko trebate pomoć i podršku u slučaju nasilja preko interneta ili savjet kako se zaštiti na internetu, ne znate što napraviti i kako se nositi s neprimjerenim sadržajem,nazovite Centar za sigurniji Internet na besplatan i anoniman telefonski broj za djecu i roditelje: 0800606606.

Uz agenciju Mediahint, partneri projekta - Klik vrijedan sigurnosti su: Ured za udruge, Hrvatska udruga za odnose s javnošću, A1 Hrvatska, Iva Šulentić, Supermame.hr, Poliklinika za zaštitu djece i mladih, Psihološki centar TESA i Centar za pružanje usluga u zajednici Savjetovalište Luka Ritz te influenceri Internet Mater i Marko Vuletić.

PR članak

Povezani sadržajKomentiraj