Objavljeno 27.04.2020.

Sve prednosti pranja rublja s alkoholnim octom

Korištenje alkoholnog octa prilikom pranja rublja za izbjeljivanje, smanjenje mirisa ili omekšavanje odjeće je dobar izbor i siguran za upotrebu u perilicama, ali i za okoliš.

Ocat sadrži kiselinu koja djeluje na posvjetljivanje, omekšavanje i ubijanje mirisa u rublju. Kada kupujete ocat koji ćete koristiti za pranje rublja, odaberite destilirani bijeli ocat.

Osvježava boju
Pola šalice octa dodajte odjeći prije pranja, to pomaže deterdžentu da djeluje učinkovitije, štiti boje od izbjeljivanja i dodatno rastapa ostatke deterdženta koji mogu ostati na odjeći.

Omekšivač
Zamijenite komercijalne omekšivače tkanina s bijelim destiliranim octom. Ocat djeluje kao prirodno sredstvo za omekšavanje tkanina ne ostavljajući nikakve ostatke. U ciklus dodati pola šalice.

Uklanja ostatke deterdženta
Ocat razrjeđuje sve ostatke deterdženta koji se nakupe na odjeći, ručnicima i prekrivačima. Takvi ostatci mogu nadražiti osjetljivu kožu posebno kod beba i male djece. Za uklanjanje nakupina deterdženta u ciklus ispiranja dodati jednu šalicu octa.

Uklanja dlake
Ocat smanjuje statičko prianjanje za odjeću te pomaže u smanjenju nakupljanja dlaka i dlaka kućnih ljubimaca. Dodavanje pola šalice octa u ciklus ispiranja pomaže da se dlake ne lijepe za tkanine.

Bjelija bijela
Bijela odjeća će održati bjelinu te će se s nje ukloniti žute mrlje ako dodate 1 i pol šalicu octa u posljednji ciklus ispiranja bijele odjeće.

Uklanja mrlje
Mrlje od kave, čokolade, trave, vina .. lako ćete ukloniti ako nanesete ocat na mrlje pamučnim i poliesternim tkaninama. Nerazrijeđeni ocat držite u boci s raspršivačem kako bi ga lakše nanosili na mrlje. Ostavite da djeluje 10 minuta prije nego stavite na pranje.

Kod mrlja od dezodoransa, natopite krpu octom i nježno obrišite mrlje.

Uklanja neugodne mirise
Ocat je odličan za uklanjanje neugodnih mirisa pa čak i mirisa dima ili plijesni. 1 šalicu octa potrebno je dodati u ciklus ispiranja.

Ako se miris dima zadržao u odjeći, natopite je u kadu s vrućom vodom i 2 šalice octa.

Sprječava izbjeljivanje
Odjeći žarkih boja produžite postojanost boja. Novu obojenu odjeću potopite prije pranja na 20 minuta u mješavinu vode i octa kako bi priječili ispiranje boje tijekom pranja.

I na kraju očistite perilicu rublja s octom
Ostaci deterdženta i mineralne naslage talože se u spremniku i cijevima, a to ćete ukloniti dodavanjem 1 šalice octa u praznu perilicu rublja i pokretanjem uobičajenog ciklus pranja bez odjeće, jednom mjesečno.

Foto: freepik
A.Đ.

Povezani sadržajKomentiraj