Objavljeno 09.01.2020.

Suprug i djeca stvaraju dodatan kućanski posao ženama

Istraživanje otkriva kako muževi ženama stvaraju dodatnih 7 sati kućanskih poslova tjedno. Znanstvenici sa Sveučilišta Michigan analizirali su podatke i zaključili kako prosječna udana žena provede sedam sati više obavljajući kućanske poslove od slobodne žene.

Prosječno oženjeni muškarci obavljaju samo jedan kućanski posao tjedno u odnosu na slobodne muškarce.

Istraživanje je bilo usredotočeno na svakodnevne kućanske poslove poput kuhanja, čišćenja i osnovnog spremanja, dok u analizu nisu uključeni temeljni zadaci u domaćinstvu kao što su uređenje vrta ili pranje automobila.

Istraživanjem je otkriveno kako prosječna žena tjedno provede 17 sati u obavljanju kućanskih poslova što je 9 sati manje nego 1976. godine. Dok muškarci provedu 13 sati obavljajući kućanske poslove tjedno, a taj se broj udvostručio u posljednjih 30 godina.

Istraživanje otkriva i podatak kako rođenje djeteta ženama povećava količinu kućanskih poslova, a muškarcima smanjuje. Udane žene s više od troje djece tjedno provedu 28 sati obavljajući kućanske poslove, što je 10 sati više od prosječne žene.

Suprotno tome, oženjeni muškarci s više od troje djece provedu 10 sati tjedno obavljajući kućanske poslove, što je manje od prosječnog muškarca.

Foto: pexels
A.Đ.

Povezani sadržajKomentiraj