Objavljeno 22.07.2013.

Što je sunčanica i kako ublažiti simptome?

Ponekada ljude misle kako su dobili sunčanicu nakon kratkog vremena provedenoga na suncu, jer im smeta vrućina. Sunčanica je ustvari vrlo opasna kombinacija dehidracije i pregrijavanja tijela koja može izazvati groznicu, mučninu i vrtoglavicu.

Ako idete na godišnji odmor ili se spremate vikend provesti u prirodi pravo je vrijeme da se uputite u opasnosti koje vas vrebaju prilikom pretjeranog izlaganja suncu.

Što je sunčanica?
Sunčanica se javlja nakon dužeg izlaganja glave i vrata suncu. Za razliku od opeklina koje su uzrokovane pretjeranom izlaganju ultraljubičastim zrakama, sunčanica je posljedica izlaganja sunčevim valovima koji proizvode toplinu. Kad tijelo doživi sunčanicu ne može regulirati unutarnju toplinu što dovodi do groznice, mučnine i glavobolje.

Koji su simptomi sunčanice?
Simptomi su poprilično užasni: ubrzan rad srca, hiperventilacija (ubrzano disanje), previše topla koža, vrućica, grčenje mišića, zbunjenost, vrtoglavica pa čak i halucinacije. U jako teškim slučajevima sunčanice dolazi još i do gubitka svijesti, groznice te oštećenja unutarnjih organa.

Sunčanice se češće može razviti kod rizičnih skupina poput starijih osoba, djece ili osoba s određenim zdravstvenim problemima.

Što treba poduzeti kada dobijete sunčanicu?
Prvo je potrebno maknuti se sa sunca, jer lijep ten nije vrijedan riskiranja zdravlja. Potrebno je piti puno vode i skinuti sa sebe odjeću kako bi tijelo moglo odraditi prirodan proces znojenja. Djeca su u većoj opasnosti od odraslih osoba pa se pobrinite da ne budu direktno izložena suncu, neka nose šeširiće i piju puno tekućine.

Koliko traje oporavak?
Oporavak obično traje između 24 i 48 sati, ovisno o težini slučaja. Kako bi se proces oporavka ubrzao potrebno je piti što više tekućine.

Zapamtite, bolje je spriječiti nego liječiti. Stoga, pokušajte izbjegavati izlaganje suncu tijekom najtoplijega dijela dana od 11:00 do 16:00 sati.

Foto: sxc.hu
A.Đ.

Povezani sadržajKomentiraj