Objavljeno 27.09.2018.

Sigurno nisi znala? Ovo se događa kad dodirneš muškarca kojeg voliš!

Istraživanje provedeno na Sveučilištu Colorado Boulder i Sveučilištu Haifa, a objavljeno u časopisu 'Proceedings of the National Academy of Sciences' otkriva da što više empatije partner osjeća prema partneru u bol, to će se njihovi moždani valovi više sinkronizirati. Što se više sinkroniziraju, to će više boli nestati.

Kada uhvatite za ruku osobu koju volite, a prolazite kroz bol, ne samo da će se vaše disanje i otkucaji srca uskladiti nego će se sinkronizirati i moždani valovi.

Autor istraživanja Pavel Goldstein ističe kako smo razvili mnoge načine komunikacije u suvremenom svijetu i imamo sve manje fizičke interakcije, ali ovo istraživanje pokazuje kolika je snaga i važnost fizičkog dodira.

Pavel i ostali znanstvenici su proučavali fenomen 'međusobne sinkronizacije' na 22 heteroseksualna para u dobi od 23 do 32 godine, koji su zajedno najmanje godinu dana. Pomoću EEG uređaju su mjerili njihovu moždanu aktivnost dok su ih stavljali da prolaze kroz nekoliko dvominutnih scenarija. Testiranje je uključivalo sjedenje zajedno da se ne dodiruju, sjedenje zajedno da se drže za ruke i sjedenje u odvojenim sobama.

Sinkronizacija moždanih valova izmjerena je kako najviša u scenariju kada su se parovi držali za ruku dok je žena bila u boli. Danji testovi su pokazali da što više muškarac suosjeća s boli žene to se više sinkronizira s njezinom aktivnošću mozga.

Foto: pexels
A.Đ.

Povezani sadržajKomentiraj