Objavljeno 10.02.2020.

Recenzija: 'Vrt leptira', Dot Hutchison

Naizgled predivan, gotovo rajski vrt između svojih je zidova skrio brojne vrste leptira; neke plahe i krhke, neke gorde i borbene, no sve pomno odabrane. I sve odreda osuđene na život u Vrtu.

Naziv djela: “Vrt leptira”
Ime autora: Dot Hutchison
Naziv izvornika: “The Butterfly Garden”
S engleskoga prevela: Ira Martinović
Godina izdanja: 2019.
Nakladnik: Stilus knjiga d.o.o.

Kako zarobiti ljepotu?

'Ljepota gubi značenje kad ste okruženi njome.'

Bujnom vegetacijom i debelim zidovima skriveni od pogleda i svijeta, i sami vegetiraju osuđeni na vječnu mladost.  Lepet njihovih krila nečujan je, tintom utisnut duboko ispod kože golih ramena. O njima brine Vrtlar, okrutni psihopata koji leptirima naziva djevojke koje otima, drži zatočenima i brutalno ubija nakon što navrše dvadeset i jednu godinu. Baš poput pravih leptira, izlaže ih mrtve i razapete u ukrasnim vitrinama, morbidnim i mračnim spomenicima  njegovoj opsesiji. Vrtlar je našao način da sačuva ljepotu zauvijek.

'Zašto nas obilježavate?
Jer svakom vrtu trebaju leptiri.'

('Vrt leptira', Dot Hutchison)

Nakon što FBI otkrije Vrt, jedna od preživjelih djevojaka - Maya, dovedena je na ispitivanje, a njezin iskaz sa svakom izgovorenom rečenicom polako otvara vrata iza kojih se skrivaju neke osobne tajne koje su dugo čekale izaći na površinu, strahote Vrta i čovjeka koji ga je stvorio te stalna borba između želje za životom i želje za slobodom. Jer život i sloboda u Vrtu nisu mogli postojati istodobno.

'Neki se slome i ostanu slomljeni, neki pokupe djeliće i slijepe ih u kakvu - takvu cjelinu, iz koje ipak ostanu viriti oštri rubovi.'

('Vrt leptira', Dot Hutchison)

Preživjela djevojka agentima FBI - a pripovijeda priču koja otkriva pukotine kroz koje se u užas uvuklo još tajni i života koje je trebalo oplakati ili spasiti, a niti za nju samu nije u svakom trenutku posve izvjesno krije li se u njoj više od nedužne žrtve ili je pak opstanak borba koja ne bira sredstva.

'Tri leptira za ovu slomljenu djevojku. Jedan za osobnost, jedan za vlasništvo, jedan za osvetoljubivost.'

('Vrt leptira', Dot Hutchison)

Poremećen um koji nesretne žrtve 'pretvara' u leptire i voli ih na svoj opsceni, morbidni način sve dok im surovo ne oduzme život na njegovom samom početku, pa ih balzamirane smolom, izloži u vitrinama, pomalo je neuobičajena okosnica radnje koja me zaintrigirala i prije čitanja knjige koja me nije ostavila ravnodušnom.

Naprotiv, i više je nego zanimljiva vještina kojom je mlada američka spisateljica Dot Hutchison u romanu 'Vrt leptira' uspjela sa svakom ispisanom rečenicom potvrditi kako je 'iluzija slobode ponekad bila bolnija od zatočeništva' i ispuniti sve uvjete za stvaranje jednog punokrvnog psihološkog trilera. 

Još priča potražite na:

Biljana Gabrić

Povezani sadržajKomentari:

Jazaert 19.02.2020.:

Lako zarađujem svaki tjedan 4000 do 7000 eura samo radeći jednostavne poslove od kuće. Prošli mjesec sam od ovog posla zaradio 26495 eura. Nevjerojatno je i jednostavno raditi, a redoviti prihod od toga. Predlažem svima vama da se trenutno pridružite ovom poslu kao dio radnog vremenA i zaradite više od prihoda od punog radnog vremena ako slijedite ovu vezu. ..........>>>>>>>>> www.Dollars7.com

Komentiraj