Objavljeno 09.04.2020.

Recenzija: 'Sedam smrti Evelyn Hardcastle', Stuart Turton

Svojedobno sam, prije nego je ova iznimna knjiga doživjela svoje hrvatsko izdanje, pročitala savršen opis 'Sedam smrti Evelyn Hardcastle' kojim je u samo jednoj rečenici izrečena sva njezina suština. 'Gosford Park' susreće 'Inception' u najboljem maniru Agathe Christie. Apsolutno točno. Jer, na samom početku čitanja, očekivala sam punokrvni krimić sa mnogo misterije i likova od kojih svaki krije bar jednu mračnu tajnu. No, dobila sam mnogo više.

Naziv djela: "Sedam smrti Evelyn Hardcastle"
Ime autora: Stuart Turton
S engleskog prevela: Jelena Pataki
Godina izdanja: 2019.
Nakladnik: Znanje

'Budućnost nije upozorenje, prijatelju, nego obećanje i nećemo ga prekršiti. Takva je narav zamke u kojoj smo se našli.'

('Sedam smrti Evelyn Hardcastle', Stuart Turton)

Misterija ubojstva Evelyn Hardcastle na imanju Blackheath 'začinjena' je vremenskim petljama, zamjenama tijela i višestrukim umiranjem gospođice Hardcastle, pa je tako ovaj roman sve, samo ne običan krimić.

Pa iako se radnja 'Sedam smrti Evelyn Hardcastle', romana prvijenca Stuarta Turtona, odvija dvadesetih godina prošloga stoljeća na ladanjskom imanju Blackheath, od samog početka posve je jasno kako je svaka usporedba sa Hercule Poirotom posve izlišna. Naime, pripovjedač se budi u mračnoj, vlažnoj šumi, noseći tuđu odjeću i, kako će ubrzo saznati, nečije tuđe tijelo. Ne sjeća se tko je niti što ga je dovelo u situaciju u kojoj se našao.

'...Ako je tako, što sam onda ja? Ili oni? Jesmo li krhotine iste duše, uzajamno odgovorni za svoje grijehe, ili sasvim različiti ljudi, blijede preslike nekoga davno zaboravljenog izvornika?'

Ipak, doznaje kako mu je ime Aiden Bishop te kako je njegova uloga veća nego li je mogao zamisliti. Naime, Aiden je jedan od uzvanika bala koji priređuje obitelj Petera i Helene Hardcastle, a dok gosti budu uživali u vatrometu kao vrhuncu zabave, Evelyn, kći Hardcastleovih, biva ubijena. No, u Blackheathu ništa nije onakvim kakvim se čini, pa tako niti Evelynina smrt ne izgleda kao ubojstvo, već sve ukazuje kako si je mlada žena sama oduzela život.

Aidenu Bishopu povjeren je zadatak riješiti ubojstvo, za što ima osam dana. I osam domaćina.  Naime, dok god zločin ne bude riješen, a ubojica pronađen, Aiden će se svakoga dana buditi u tijelu druge osobe zapažajući činjenice kroz oči svakoga od njih te skupljajući iskustva stečena svakim utjelovljenjem, a sve kako bi do kraja osmoga dana otkrio ime ubojice i saopćio ga tajanstvenoj osobi prerušenoj u masku Liječnika kuge.

Neuspjeh u rješavanju misterioznog ubojstva za Bishopa znači samo jedno - biti vraćen na prvi dan, u prvog domaćina, a sva njegova sjećanja biti će izbrisana. I morat će početi sve ispočetka - desetke, stotine, možda čak i tisuće puta, sve dok ne pronađe odgovor.

'Jesu li to iste kapljice koje su jučer padale, isti oblaci? Kopaju li zečevi iste tunele, uznemiruju li iste kukce? Lete li iste ptice istim putanjama i zalijeću li se u iste prozore? Ako je ovo zamka, kakav je plijen vrijedan toga?'

('Sedam Evelyn Hardcastle', Stuart Turton)

Teško je očekivati kako bi bilo kakav sažetak, odnosno pokušaj prepričavanja ovog romana mogao na pravi način potencijalnom čitatelju približiti svu složenost njegove radnje. Jer, novi zaplet vreba sa svake stranice,  a rijedak je čitatelj koji neće barem jedanput zbunjeno zastati i pomisliti: 'Ovo nisam očekivao!'. Čak i kada dođemo do posljednje stranice i kraja labirinta vremenskih petlji i zamjena tijela, pa otkrijemo rasplet koji nismo očekivali, i dalje se još dugo nećemo moći osloboditi pomisli kako se od samog čina ubojstva mnogo jezivijom i strašnijom ispostavila činjenica kako je svako jutro žrtvu ponovo vraćalo u život.

'Ništa poput maske ne otkriva nečiju pravu narav.'

('Sedam smrti Evelyn Hardcastle', Stuart Turton)

Još priča potražite na:

Biljana Gabrić

Povezani sadržajKomentiraj