Objavljeno 16.09.2019.

Razlozi zbog kojih vašim biljkama žute listovi

I biljkama treba pravilna njega kako bi napredovale i rasle, a svaki cvijet zahtijeva drugačiju rutinu kako bi izgledao zdravo i 'zeleno'.

Kada mislite kako sve radite ispravno, vašoj biljci mogu početi žutjeti listovi i za to postoji sedam najčešćih razloga:

1. Biljci je potrebno više vode - provjerite da li korijen vaše biljke dobiva potrebnu vlagu.

2. Biljka je previše zalivena vodom - kada lišće izgleda beživotno. Zapamtite kako korijen biljke treba 'zraka', a nema ga dovoljno kada je pretopljen vodom.

3. Biljka se još prilagođava na prostor - to je najčešći razlog za žuti list. Ako ste tek kupili bilju ili ste ju premjestili na novo mjesto, dajte joj vremena da se prilagodi.

4. Biljka je izložena na previše svjetlosti - većina sobnih biljaka preferira umjereno do slabo svjetlo. U svakom slučaju provjerite kolika je količina svjetlosti preporučljiva za vaš cvijet.

5. Biljka je osjetljiva na vodu - često su određene biljke osjetljive na kemikalije iz vode pa je najbolje da posudu za zalijevanje napunite vodom i ostavite ju preko noći da stoji kako bi kemikalije isparile, a voda bila spremna za vaše cvijeće.

6. Biljka možda ima 'bolest' - ako na listu uočite smeđe mrlje nakon kojih listovi žute, onda vaš cvijet ima bolest i potrebno je odmah ukloniti zahvaćene listove.

7. Biljci nedostaje vitamina - i biljka treba hranjive tvari i ponekada je potrebno cvijeće tretirati s mineralnim ekološkim gnojivo (cvjetal).

Kada otkrijete razlog zbog kojeg lišće na biljci žuti, bitno je da se pobrinete za žuto lišće prije nego promijenite rutinu brige i njege.

Foto: pixabay
A.Đ.

Povezani sadržajKomentiraj