Objavljeno 27.03.2020.

Pozitivno roditeljstvo pomaže tinejdžerima da izbjegnu nasilne veze

Odnos majke i djece je iznimno važan, jer utječe na osobnost koja se razvija i odluke koje djeca donose u odrasloj dobi. Ako je taj donos pozitivan u djetinjstvu, dijete će u odrasloj dobi donositi zdravije odluke, bez nasilja i zlostavljanja.

Ako su djeca izložena bračnim sukobima roditelja veća je vjerojatnost da će ih i oni imati sa svojim partnerima. Ako djeca odrastaju gledajući kako jedan roditelj zlostavlja drugoga, imaju veće predispozicije za nasilnu vezu. No ako je majka unatoč sukobima sa suprugom, voljela djecu, manje su šanse da će djeca ponoviti istu priču.

Pozitivno roditeljstvo u djetinjstvu pomaže tinejdžerima da izbjegnu nasilne odnose.

Istraživanje objavljeno u časopisu Journal of Interpersonal Violence, provedeno je u dva dijela na uzorku od 140 mladih osoba čiji su roditelji bili u braku ili živjeli zajedno.

Polovina ispitanika imala je roditelje koji su imali problema s alkoholom. Istraživanje je prvi put provedeno kada su djeca bila osmi razred te drugi put nakon dvije godine kada su bili u srednjoj školi.

Svrha istraživanja je bila utvrditi stupanj izloženosti konfliktnim odnosima roditelja, njihov odnos s majkom te jesu li bili žrtva nasilja.

Otkriveno je kako su djeca odgajana s ljubavlju od strane pozitivnih majki bila manje vjerojatno u tinejdžerskoj dobi s partnerima koji ih zlostavljaju, čak i ako su roditelji imali konfliktan brak. 

Suprotno tome, djeca čije majke nisu imale s njima odnos ispunjen prihvaćanjem i ljubavlju su bila više izložena štetnim učincima bračnih sukoba. Odnosno, imala su nasilne partnere u tinejdžerskim godinama.

Kada se otac nasilno ponaša i ima konfliktne odnose s majkom djeca će na druge ljude gledati kao na neprijatelje, a sebe kao na manje vrijedne. Međutim, ako ih majka odgaja u pozitivnom okruženju, djeca sebe vide kao osobu vrijednu poštovanja unatoč tome što se roditelji loše slažu

Foto: freepik
A.Đ.

Povezani sadržajKomentiraj