Objavljeno 20.03.2020.

Pobrinite se za svoje mentalno zdravlje u sljedećih nekoliko tjedana

Svakodnevica kakvu poznajemo se promijenila, a smanjena sloboda kretanja i samoizolacija iznimno su važne za naše zdravlje i zdravlje drugih osoba.

U ovom trenutku važno je slušati vlasti i službena tijela i paziti na sebe u svim okolnostima.

Prije svega trebamo ostati mirni i pokušati paziti na svoje mentalno zdravlje.

Stoga je bitno:

Svakodnevno kretanje - vježbanje je važno za fizičko, ali i za mentalno zdravlje. Pratite fitness aplikacije putem mobitela ili gledajte raznovrsne video zapise s vježbama putem YouTuba.

Potražiti malo sunca - izlaganje sunčevoj svjetlosti pomaže poboljšati raspoloženje i povećati razinu hormona sreće 'serotonina' u tijelu.

Osigurati miran san - kad smo zabrinuti, mogu se pojaviti poteškoće sa spavanjem. Ključno je osigurati osam sati sna jer naše tijelo dok spavamo prolazi čitav niz procesa koji tijelo čiste od toksina. San jača naš imunološki sustav.

Meditirati svakog jutra - čak i na samo 10 minuta. Meditacija je super način da se prizemljite i pripremite za dan koji je pred vama.

Jesti zdravo - kada se osjećate anksiozno jednostavni ugljikohidrati i šećer mogu učiniti da vaše tijelo loše reagira na stresne situacije. Umjesto toga jedite biljnu hranu, zdrave masti i pijte dovoljno vode.

Kupka - svake večeri nađite vremena da napunite kadu vodom, jer voda umiruje.

Ne piti alkohol - izbjegavajte ga u potpunosti. I dok alkohol može privremeno smanjiti anksioznost, isto tako ju može i povećati unutar nekoliko sati od konzumacije.

Isključiti tehnologiju - odmorite se od plave svjetlosti koju tehnologija ispušta. Pokušajte tehnologiju zamijeniti čitanjem knjiga, jer je dokazano kako čitanje ima umirujući učinak na mozak.

Raditi ono što vas inspirira - pišite, slikajte, razgovarajte s dragim osobama.

Držati prostor uredan - nered stvara stres, a uredan dom umiruje. Iskoristite to što ste kod kuće i obavite pospremanja koja već dugo odgađate.

Foto: freepik
A.Đ.

Povezani sadržajKomentiraj