Objavljeno 13.02.2019.

Pilule mogu utjecati na sposobnost žene da prepozna emocije drugih osoba

Novo istraživanje otkriva kako uzimanje kontracepcijskih pilula može utjecati na sposobnost žene da čita osjećaje drugih osoba po njihovom izrazu lica.

To su nuspojave pilula koje osim toga utječu i na promjene raspoloženja, glavobolju, mučninu i osjetljivost u grudima. Neki navodi se čak povezuju i s podatkom kako kontracepcijske pilule mogu imati utjecaj na mentalno zdravlje žena.

Oralni oblik kontracepcije utječe na sposobnost žena da čitaju složene izraze lica.

Znanstvenici sa Sveučilišta Greifswald u Njemačkoj su proveli istraživanje na 95 zdravih žena u dobi od 18 do 35 godina, 42 posto žena je izjavilo kako uzima pilule, a ostalih 53 posto kako ne uzima.

Ženama su prikazane crno - bijele slike na kojima je fokus bio na području oko očiju na licima ljudi. Svaka slika je imala četiri naljepnice s opisom emocija - ponos, prezir, odvraćanje pažnje i cilj.

Žene su morale izabrati koja naljepnica najbolje opisuje sliku, odgovarajući što je brže moguće. Prema nalazima istraživanja, žene koje su koristile pilule su manje točno definirale izraze lica od žena koje nisu koristile kontracepciju. I dok su obje skupine dobro prepoznale lake emocije, korisnice pilula nisu mogle točno definirati teške emocije u izrazu lica. 


Foto: pixabay
A.Đ.

Povezani sadržajKomentiraj