Objavljeno 16.05.2018.

Njegova dragocjena krv spasila 2,4 milijuna života

1951. godine kako četrnaestogodišnjak James Harrison iz Australije je završio na operaciji tijekom koje su mu liječnici uklonili jedno plućno krilo.

U bolnici je proveo tri mjeseca, a tijekom teškog oporavka, saznao je kako je preživio zahvaljujući ogromnoj količini transfuzijske krvi koju je primio. Nakon tog, James je i sam odlučio postati donator, ali je za to morao čekati da napuni 18 godina. I do danas redovito je donirao krv australskom crvenom križu, a organizacija procjenjuje kako je spasio milijune života.

Nakon što je postao donator, James je od liječnika saznao kako njegova krv može riješiti smrtonosan problem kod djece. Riječ je o hemolitičkoj bolesti novorođenčadi, stanja u kojem krvne stanice trudnice počinju napadati krvne stanice vlastitog nerođenog djeteta.

Rhesusova bolest javlja se kada trudnica ima rhesus negativnu krv (RhD negativno), a dijete rhesus pozitivnu krv (RhD pozitivnu), naslijeđenu od oca. Tada majka može proizvesti protutijela koja uništavaju bebinu krvnu stanicu. 

Jamesonova krv sadrži antitijela i kao takva je iznimno dragocjena. Poznat je pod imenom 'Muškarac sa zlatnom rukom' jer je u 60 godina donirao plazmu 1.173 puta, od toga 1.163 puta iz desne ruke i 10 puta iz lijeve. Njegova je krv spasila mnoge živote, točnije 2,4 milijuna života.

Zbog svojih godina, James više ne može biti donator iako bi volio nastaviti dalje kada bi mu dopustili.


Foto: youtube/PrSc
A.Đ.

Povezani sadržajKomentiraj