Objavljeno 20.04.2017.

Moringa Oleifera - drvo koje je puno hranjivih vrijednosti i ljekovitih svojstava

Moringa je stablo koje raste najbolje u suhim i pjeskovitim područjima. Dugo i tanko stablo sa trokutastim sjemenima mahuna, a najbolje obitava u Havajima zbog klime idealne za uzgoj.


Moringa dolazi i iz Indije, a također je pronađena i u Tajlandu, Filipinima, Africi i Tajvanu. Po izgledu sliči hrenu, a često se govori da mu nalikuje i po svom pikantnom okusu.  Odlična je za ljude koji žele uživati u zdravoj prehrani jer ima četiri puta više kalcija od mlijeka, a tri puta veću količinu kalija od banane. 

Osim toga Moringa je bogata proteinima, ugljikohidratima, masti, vitaminom C, željezom, kalijem i drugim vitaminima. Sve komponente stabla koriste se u prehrambenim dodatcima uz kozmetičke proizvode.

Po nekim studijima uspostavilo se kako zahvaljujući nekim biokemijskim komponentama ima sposobnost 'poraziti' aterosklerozu i bolesti srca. Također uspjela je poboljšati imunološki sustav te uspostaviti snažna antibakterijska, antivirusna, antioksidativna i anti-tumorska svojstva.

Moringa je bogata vlaknima, pa tako vrlo dobro može očistiti crijeva. Djelotvoran je kao antibiotsko sredstvo jer u organizam stavlja potrebna svojstva koja uništavaju nastanak gastritisa i ulkusa.

Listovi Moringe bogati su esencijalnim vitaminima. Samo 100 gr. listova sadrži 9 puta više proteina nego u jogurtu, 15 puta više kalija od banana, 10 postoviše vitamina A nego u mrkvi, 17 puta više kalcija nego u mlijeku, 12 posto više vitamina C od naranče i 25 posto više željeza nego u špinatu.

Usporava apsorpciju šećera u organizmu, regulira rad štitnjače te ima anti-tumorska i anti-kancerogena svojstva zahvaljujući aktivnostima niaziminina.

Moringa Oleifera kod nas se još naziva Konjska rotkvica.

Foto: shutterstok
M.Đ./krenizdravo.rtl.hr/vibespirit






Povezani sadržaj