Osim toga Moringa je bogata proteinima, ugljikohidratima, masti, vitaminom C, željezom, kalijem i drugim vitaminima. Sve komponente stabla koriste se u prehrambenim dodatcima uz kozmetičke proizvode.
Po nekim studijima uspostavilo se kako zahvaljujući nekim biokemijskim komponentama ima sposobnost 'poraziti' aterosklerozu i bolesti srca. Također uspjela je poboljšati imunološki sustav te uspostaviti snažna antibakterijska, antivirusna, antioksidativna i anti-tumorska svojstva.
Moringa je bogata vlaknima, pa tako vrlo dobro može očistiti crijeva. Djelotvoran je kao antibiotsko sredstvo jer u organizam stavlja potrebna svojstva koja uništavaju nastanak gastritisa i ulkusa.
Listovi Moringe bogati su esencijalnim vitaminima. Samo 100 gr. listova sadrži 9 puta više proteina nego u jogurtu, 15 puta više kalija od banana, 10 postoviše vitamina A nego u mrkvi, 17 puta više kalcija nego u mlijeku, 12 posto više vitamina C od naranče i 25 posto više željeza nego u špinatu.
Usporava apsorpciju šećera u organizmu, regulira rad štitnjače te ima anti-tumorska i anti-kancerogena svojstva zahvaljujući aktivnostima niaziminina.
Moringa Oleifera kod nas se još naziva Konjska rotkvica.
Foto: shutterstok
M.Đ./krenizdravo.rtl.hr/vibespirit