Objavljeno 28.09.2018.

Mit ili istina: Jesu li žene bolje u multitaskingu od muškaraca?

Čini se kako je pretpostavka da su žene bolje u multitaskingu od muškaraca, zapravo netočna. Tako tvrde znanstvenici, koji uvjeravaju kako nema značajne razlike u obavljanju više poslova od jednom između spolova.

Znanstvenici sa Sveučilišta Bergen ističu kako je ono u što smo vjerovali godinama, netočno. Po njima je samo mit činjenica da su žene bolje u multitasking od muškaraca.

Znanstvenici su se u istraživanju koristili jednim zadatkom kako bi procijenili postoji li razlika u multitaskingu s obzirom na spol.

Kako bi to postigli, znanstvenici su razvili kompjuterizirani zadatak pripreme sastanaka. 66 žena i 82 muškarca u dobi od 18 do 60 godina su se našli u 3D prostoru koji se sastojao od 3 prostorije: kuhinje, spremišta i glavne sobe sa stolovima i projekcijskim ekranom.

Svaki je sudionik bio dužan pripremiti sobu za sastanak: slaganjem stolica, olovaka i pića na pravo mjesto, istodobno se imali smetnje, poput telefonskog poziva, koje bi im davale dodatne upute za pamćenje.

Zatim je uspoređen rad muškaraca i žena s nekoliko varijabli, uključujući:
- ukupnu točnost završetka zadatka
- uspjeh izvršenja ometanog događaja (telefonskog poziva)
- ukupno potrošeno vrijeme
- sjećanje za obavljanje svakog zadatka
- vrijeme potrošeno na kretanje po okruženju

Istraživanjem je zaključeno kako nema razlike između muškaraca i žena u smislu obavljanja više zadaća. Također, znanstvenici ističu kako ne mogu isključiti mogućnost da postoje razlike između spolova, ali da, ako postoje 'vjerojatno su vrlo male'.

Foto: pixabay
A.Đ.

Povezani sadržajKomentiraj