Priča s najskupljom kavom na svijetu je započela prije desetljeća, slučajnom pogreškom. Vlasnik Kanji Tanak jednom je prilikom zaboravio kavu u hladnjaku, a kada ju je pronašao nakon više od pola godine pomislio je da ju baci. Na sreću odlučio ju je probati i na njegovo iznenađenje imala je posebno dobar okus.
Kada je shvatio kako je njegova kava još uvijek pitka, odlučio ju je staviti u drvene bačve radi poboljšavanja okusu, što je inače bila praksa za alkohol.
Stavio je svu kavu u bačve i ostavio je da odstoji 10 godina, a ona je nakon toliko vremena postala slatka, poput sirupa.
Nakon toga je nastala njegova čuvena vintage kava, koju poslužuje na svoj način. Kavu postavi u filter i onda vrlo polako sipa vodu, i to toliko sporo da je potrebno 20 minuta prije nego prva kapljica kave padne u spremnik ispod filtra.
Vintage kava se servira u drvenoj bačvi, sa slavinom i izljeva se u jedinstvene šalice.
Oni koji su je probali okus uspoređuju s desertnim vinom i s čokoladnim notama.
Foto: yelp.com
A.Đ.