Objavljeno 16.10.2018.

Kako tvoj menstrualni ciklus može predvidjeti godine života?

U kojoj dobi žena dobije svoju prvu menstruaciju i u kojim godinama započne menopauza, su pokazatelji koji otkrivaju koliko dugo će živjeti.

Istraživanje provedeno na Medicinskom fakultetu San Diego otkriva kako žene kojima menstrualni ciklus i prolazak kroz menopauzu započinju kasnije u životu, imaju veće šanse da dožive više od 90-og rođendana.

Istraživanje se temelji na analizi 16.000 žena i prvo je istraživanje koje povezuje reproduktivne čimbenike s preživljavanjem, odnosno starosnom dobi.

'Žene kod kojih je menstrualni ciklu započeo u dobi od 12 godina ili kasnije, a prolazak kroz menopauzu započeo u dobi od pedeset i više godina su imale veće izgleda da žive više od 90. godina', riječi su doktora Aladdin Shadyab.

Žene kod kojih je menstruacija započela u kasnijoj dobi su imale manje određenih zdravstvenih problema poput srčanih bolesti, a one koje su kasnije u životu ušle u menopauzu su imale veću vjerojatnost biti u izvrsnom zdravstvenom stanju.

Žene kojima je menstruacija i menopauza počela kasnije su manje vjerojatno bile pušači, a pušenje je čimbenik koji šteti kardiovaskularnom sustavu i jajnicima što dovodi do ranije menopauze.

Foto: pexels
A.Đ.

Povezani sadržajKomentiraj