Objavljeno 09.11.2021.

Kako se uspješno riješiti mitesera?

Za razliku od bijelih prištića koje možete pronaći na koži sklonoj aknama, pojavu mitesera uzrokuju pore začepljene sebumom. Kako se mrtve stanice kože skupljaju u tim porama, one oksidiraju i pojavljuju se u obliku mitesera.

Ovisno o vašem tipu kože, pa čak i genetskom sastavu, možete ili biti predisponirani za mitesere ili biti jedan od rijetkih sretnika koji ih uopće nema. Kada se pojave, najgori način za uklanjanje je istiskivanje osobito ako se nalaze duboko u porama.

Iako se pojava mitesera ne može spriječiti, postoje načini kako se nositi s njima na način koji neće oštetiti kožu. Prije svega trebate ustanoviti koji je vaš tip kože, a zatim u skladu s tim izabrati specifične proizvode sa sastojcima koji će vam pomoći otopiti, povući i ukloniti sebum iz vaših pora.

Čišćenje kože lica je svakako prvi korak, a zatim redoviti piling s proizvodim koji imaju kisele sastojke jer salicilna kiselina je jedan od sastojaka koji najbolje može otopiti sebum koji začepljuje pore.

Osobe s masnom i mješovitom kožom mogu raditi piling do tri puta tjedno, dok one s osjetljivom kožom samo jednom tjedno.

Osim čišćenja lica i redovitog pilinga, možete pokušati i s trakicama za pore kako bi uklonili mitesere s područja T-zone lica.

Ako ustanovite da vam ništa ne pomaže, ipak se suzdržite od samostalnog istiskivanja mitesera i posjetite kozmetičara ili dermatologa kako bi uspješno izvukli sve zarobljeno u porama.

Foto: freepik
A.Đ.H.