Objavljeno 19.05.2017.

Instagram je najopasniji društveni medij za mentalno zdravlje mladih osoba

Istraživanje provedeno na 1.500 mladih osoba u dobi od 14 do 24 godine otkriva kako platforma za razmjenjivanje fotografija Instagram ima ozbiljan utjecaj na to kako mladi vide svoje tijelo te na kvalitetu i količinu sna.

Također, pridonosi povećanju razvoja zlostavljanja, anksioznosti i depresije. Snapchat, Twitter i Facebook imaju sličan utjecaj na mlade, dok YouTube kanal ima najpozitivniji utjecaj na mlade osobe.

Istraživanje je provedeno od strane RSPH i YHM organizacija te na temelju rezultata svog istraživanja pozivaju društvene medije da uvedu upozorenja za korisnike o 'pretjeranoj uporabi' i prepoznaju one koji bi mogli patiti od mentalnih zdravstvenih problema.

'Društveni mediji opisani su kao zaraznija od cigareta i alkohola, a toliko su ukorijenjeni u životima mladih osoba da ih više nije moguće ignorirati kada govorimo o pitanjima mentalnog zdravlja mladeži' - ističe Shirley Cramer, izvršni direktor RSPH-a.

Instagram i Snapchat rangiraju kao najgore platforme za mentalno zdravlje i dobrobit mladih ljudi, a obje su fokusirane na dijeljenje fotografija. Iako su korisnici istaknuli brojne negativne učinke u vezi Instagrama, platforma je pohvaljena kada je riječ o samoizražavanju i samoidentitetu.

Foto: rsph.org, pixabay
A.Đ./huffingtonpost

Povezani sadržajKomentiraj
Popularno na blogu