Objavljeno 24.03.2013.

Ideje za pripremu Uskrsnog kruha i kolačića

Uskrs nam je jako blizu, a vi sigurno već sada mislite što ćete sve napraviti i kako što bolje spremiti stol za svoje najmilije.


Većina nas poseže za starim tradicionalnim receptima i običajima. Veliki Petak u znaku je ribe, dok je subota rezervirana za pripremu Uskrsnog kruha i korpice za posvećenje s već standardnom 'opremom'. Možda vam naši recepti upotpune blagdanski stol te napravite jednu od naših preporuka za Uskrsni kruh.

Kolačići s križem
3/4 šalice tople vode, 3 žlice maslaca, 1 žlica mlijeka u prahu, 1/4 šalice šećera, 3 žličice soli, 1 jaje, 1 bjelanjak, 3 šalice glatkog brašno, 1 žlica suhog kvasca, 3/4 šalice sušenog grožđica, 1 žličica mljevenog cimeta, 1 žumanjak, 2 žlice vode, 1/2 žličice slastičarskog šećera, 1 žličica ekstrakta vanilije, 2 žličice mlijeka.

Upute:
1. Topla voda, maslac, mlijeko u prahu, 1/4 šalice šećera, soli, jaja, bjelanjak, brašno i kvasac - umijesiti tijesto.
2. Nakon pet minuta obrade tijesta, dodajte grožđice i cimet. Ostavite do odstoji.
3. Izvaditi na pobrašnjenu površinu, pokriti i pustiti 10-ak minuta.
4. Oblikovati u 12 loptica i staviti u podmazani lim. Pokriti i ostaviti da se diže na toplom mjestu, oko 35 do 40 minuta.
5. Pomiješati žumanjak i dvije žlice vode. Premazati loptice.
6. Peći na 250 stupnjeva za 20 minuta. Izvaditi iz posude.
7. Za križeve: pomiješati slastičarski šećer, vaniliju i mlijeko. Napraviti križ na svakom kolačiću.


Cvijet od pletenica
Zamijesiti glatko tijesto od 300 ml vode, mlijeka ili pola - pola, 3-4 žlice ulja, 1 kvasaca te malo soli. Ostaviti tijesto 30-ak minuta  da odstoji na toplom. Razviti u krug, promjera oko 45 cm, obavezno ispod tijesta staviti pek papir.

Na sredini staviti manji poklopčić (10-ak cm) i presjeći tijesto na četvrtine. Zatim četvrtine presjeći na polovine (8 trokuta) i  polovine na još 3 jednaka dijela, kako bi se dobila 24 dijela.

Isplesti klasičnu pletenicu, tako da se dobije 8 pletenica. Svaku pletenicu podvući ispod iste do pola. Pažljivo sa pek papira prebaciti na lim za pečenje. Premazati žumanjkom i posuti sezamom. Peći na prethodno zagrijanoj rerni, na 200 C dok ne dobije zlatnu žutu boju.


Šareni Uskrsni kruh
500 g brašna,  42 g kvasca (1 kocka), 250 ml mlake vode,  2 jušne žlice ulja,1 čajna zličica šećera, sol, 1 jaje za premazivanje
Crveno tijesto
1 srednje velika kuhana cikla
Zeleno tijesto
100 g kuhanoga špinata
Crno tijesto
1 paketić crnila od sipe
Žuto tijesto
2 žličice kurkume

Upute:
Od gore navedenih sastojaka zamijesiti osnovno tijesto, ostaviti da odstoji 30-ak minuta. Dok tijesto uzrasta, kuhanu ciklu izmiksati u multipraktiku, te ispasirati sok. Špinat skuhati, ocijediti te također izmiksati (nije ga potrebno pasirati). Pripremiti crnilo od sipe i kurkumu. Kad se tijesto diglo, premjestiti ga na dasku i premijesiti, te ga podijeliti na 5 jednakih dijelova. U svaki dio dodati po jednu boju i dobro umijesiti. Jedan dio ostaviti bez boje i tako dobiti bijelu boju. Kad se u tijesto umijesi boja, razvaljati svaki dio na veličinu cca 20×30 cm. Na svaki list nanijeti izmućeno jaje, pa složiti slijedeći list i tako do kraja. Redoslijed boja po vlastitom izboru. Kad se sve posložilo, gornju stranu premazeti jajetom. Tijesto urolati, a krajeve podmotati. Tako gotovu štrucu stavljati u kvadratni kalup za kruh u koji se prethodno stavi pek papir. Kruh peći 40-50 min na 210 C. Kad je pečen premazati ga mlakom vodom, umotati u krpu i pusti da se ohladi.


Izvor, foto: coolinarka.com, sxc.hu




Povezani sadržaj