Objavljeno 13.02.2018.

Enprimeur 2018: Nikad veći broj istarskih vinara

Da Zagreb voli malvaziju potvrđuje više od 700 posjetitelja koji su danas uživali u odličnim malvazijama berbe 2017. Enprimeur je ove godine okupio čak 57 proizvođača najpoznatije istarske sorte.

Uz njih su nastupili proizvođači istarskih sireva Latus i Špin te maslinovog ulja OL Istria, a Istrijanimase ove godine pridružilo nekoliko proizvođača žlahtine i dvadesetak proizvođača autohtonih sorti Bregovite Hrvatske.

"Ovo je prigoda da naši kupci i potrošači na jednom mjestu upoznaju vina aktualne berbe, a berba 2017. dala je vina iznimnog potencijala, harmonična, pitka i svježa, koja će se ubrzo naći i na tržištu", kazao je Nikola Benvenuti, predsjednik Vinistre, Udruge vinara i vinogradara Istre, koja je uz Udruženje vinarstva Hrvatske gospodarske komore organizator Enprimeura.

"HGK će i dalje kroz ovakve manifestacije promovirati vina iz Hrvatske, a putem vinske omotnice bodrit ćemo naše vinare po cijelom svijetu. Ove godine imamo predstavljanja naših vina u Sjedinjenim Američkim Državama, Švicarskoj, Srbiji, Bosni i Hercegovini, a u planu nam je i Kanada. Naša vina su iznimne kvalitete i svugdje su dobro primljena", istaknuo je Ivan Škorić, potpredsjednik HGK za poljoprivredu, šumarstvo i ribarstvo.

Vinare je došao pozdraviti i Milan Bandić, gradonačelnik Zagreba i tom je prigodom otkrio kako i sam proizvodi vino.

"Nikola Benvenutimeu desetak minuta proveo čitavom Istrom. Vrhunski ljudi i prekrasna vina.Hvala još jednom našim Istrijanima što su došli u Zagreb. Benvenuti a Zagabria!", kazao je gradonačelnik Zagreba.

U okviru manifestacije na radionici "Malvazija kroz različite terroire Istre", dr. sc. Mario Staver s Poljoprivrednog odjela Poreč, Veleučilišta u Rijeci, predstavio je sedam malvazija iz pet različitih dijelova u kojima se odražava tipična sortna boja i aroma s dominantnim voćnim mirisima. Vina su ugodno svježa, mineralna i skladna, ujednačenih mirisno-okusnih karakteristika. 

Enprimeur 2018. je pokazao da Istra opet ima velike malvazije te će i ove godine biti nezaobilazna eno-gastro destinacija za istinske ljubitelje i znalce vina.  

PR članak

Povezani sadržajKomentiraj