Objavljeno 20.01.2020.

Emocionalno prejedanje može biti zarazno!

Postoje trenuci kada smo tužni ili depresivni i normalna je pojava emocionalnog sloma koji može dovesti do emocionalnog prejedanja. Tada, obično pojedemo više kalorija nego nam je potrebno.


U ubrzanom tempu života, ljudi se često osjećaju usamljeno i utjehu pronalaze u nezdravoj hrani. Prema istraživanju objavljenom u časopisu American Medical Association otkrivena je povezanost između jedenja čokolade i depresije. Čokolada sadrži sastojke koji podižu raspoloženje.

'Ljudi jedu puno hrane kako bi se utješili i odvratili pozornost od trenutne situacije. Okreću se uglavnom slatkoj i masnoj hrani kako bi se osjećali lakše', - ističe nutricionistica Rupali Datta.

Jedenje previše slatke hrane ili hrane s visokim udjelom masti može biti zarazno. Konzumiranje takve hrane pokreće oslobađanja hormona dopamina u mozgu što utječe na dobro raspoloženje osobe. I stoga, što više takve hrane jedete, to mozak postaje više ovisan o njoj.

Sklonost korištenja hrane za samo-liječenje utječe na prejedanje i pojavu debljanja. U slučaju emocionalnog prejedanja, nemojte se ustručavati potražiti pomoć stručnjaka.

Foto: pexels
A.Đ.




Povezani sadržaj