Objavljeno 13.02.2013.

Dva srca uistinu kucaju kao jedno ako smo iskreno zaljubljeni

Parovi koji su uistinu zaljubljeni često dijele iste interese, nadopunjavaju jedno drugome rečenice te se smiju istim šalama. Novo istraživanje pokazuje kako čak i njihova srca kucaju u istom ritmu.

Znanstvenici su otkrili kako su disanje i rad srca izjednačeni kod parova koji sjede blizu jedni drugima, dok kod stranaca to nije slučaj. Tim sa Sveučilišta u Kaliforniji proučavao je fizičke učinke osoba koje su u vezi te su tako otkrili kako njihova srca jednako rade i preskaču dok sjede jedni pored drugih.

Tim je proveo niz vježbi na 32 para, morali su sjediti nekoliko metara jedni od drugih u mirnoj sobi bez gledanja i razgovora te su se u jednom trenutku morali okrenuti jedni prema drugima. Tako su ovim testom oba partnera pokazala slične otkucaje srca i ritam disanja, dok su žene bile sklonije prilagodbi na partnera. Drugim riječima potvrđeno je kako su žene više povezane s partnerima.

U nastavku istraživanja ista se vježba provodila sa strancima, ali ovoga puta nije bilo sinkroniziranog rada srca niti su se njihova disanja podudarala.

Foto: sxc.hu

A.Đ./dailymail.co.uk

Povezani sadržajKomentiraj