Objavljeno 10.04.2018.

Cipele koje nosite vani ne bi trebali nositi po kući!

Kada dođete kući nakon radnog dana ili iz duge šetnje gradom ili prirodom, ponekada možda nemate energije odmah skinuti obuću koju imate na nogama. No, bitno je znati kako je to loše za vaše zdravlje.

Iako si možda ponekada dopustite biti malo lijeni i ne izuti se odmah po dolasku kući, nastavak nošenja tih istih cipela u zatvorenom prostoru ima ozbiljne posljedice.

Tako svoj dom izlažete hordi bakterija. Mikrobiolog i profesor na Sveučilištu u Arizoni, Charles Gerba je proveo istraživanje i otkrio kako prosječna cipela sadrži 421.000 jedinica bakterija izvana i 2.887 iznutra.

Neke od bakterija koje se zadržavaju na cipelama su štetne i mogu dovesti do ozbiljnih infekcija - klebsiella pneumoniae, escherichia coli, serratia marcescens...

Mikrobi se nalaze oko nas i hvataju se za površine s kojima dolaze u dodir, poput cipela. Ne postoji prevelika zabrinutost zbog širenja bakterija s cipela u zatvorenom prostoru osim ako nije riječ o susretu sa životinjskim izmetom jer on može sadržavati štetne bakterije.

Riječ je o riziku koji je vrlo nizak, ali opet postoji. Jednostavno čišćenje cipela deterdžentom za skoro 90 posto umanjuju količinu ukupnih bakterija prikupljenih vani.

Foto: pexels
A.Đ./independent





Povezani sadržaj



Komentiraj