Objavljeno 23.11.2021.

Božić prije Božića - američki blagdan Dan zahvalnosti

Dan zahvalnosti blagdan je koji se u Sjedinjenim Američkim Državama obilježava četvrtog četvrtka u studenom a povezuje kulturu, tradiciju, gastronomiju i sport u jedno - tradicionalni slavlje zajedništva za obitelj i prijatelje.

Ove godine obilježava se 25. studenoga. Zasigurno ste se susreli sa slikama veselih obitelji okupljenih oko bogata stola puna tradicionalne hrane koje obilježavaju američki Dan zahvalnosti, dan koji se u Sjedinjenim Američkim Državama s godinama prometnuo u najvažniji blagdan nakon Božića. S ovim se praznikom povezuje i “Black Friday”, dan nakon, poznat po velikim sniženjima trgovačkih cijena u cijelom svijetu. Tim danom započinje blagdanska sezona koja povezuje Thanksgiving Day i Božić. Neizostavan dio tradicije je i sport, odnosno zajedničko gledanje prijenosa utakmice američkog nogometa.

Američki Dan zahvalnosti vuče korijene još od prvih engleskih doseljenika kao slavlje različitih kultura. Po dolasku u Ameriku engleski doseljenici su među sobom uspostavili jednakost i prihvatili zajedničko ime Pilgrims – hodočasnici, no njihovu sreću uskoro su pomutile teškoće u pribavljanju hrane. Spasili su ih lokalni Indijanci, koji su im osigurali hranu i naučili ih uzgajati kukuruz i povrće, a pozvali su ih i na objed na kojem su prema predaji zajedno jeli jastoga, američki orah, kupus, kozji sir i tikvice. Taj dan danas se smatra prvim američkim Danom zahvalnosti.

Prema današnjoj tradiciji tijekom večeri neizostavno se poslužuje pečena purica dovoljno velika da nahrani cijelu obitelj. Prema procjenama te se večeri u Americi pojede oko 46 milijuna purana, odnosno 243 milijuna kilograma puretine, a računajući predjela i deserte - nadjeve, krumpir pire, sos od brusnice, pitu od buče i druga jela - prosječni Amerikanac tijekom tradicionalne večere konzumira više od 4.500 kalorija. 

Kako izgleda priprema za Dan zahvalnosti i tradicionalna Thanksgiving dinner saznali smo u Američkom institutu, udruzi za promicanje američke kulture i engleskog jezika, koja organizira originalnu američku večer u centru Zagreba.

'Želeći polaznicima naše škole engleskog jezika prenijeti čar i atmosferu američkog Dana zahvalnosti i proslaviti ga zajedno s našim djelatnicima, svake godine u Američkom institutu na poseban način obilježavamo taj dan. Djeca i odrasli sudjeluju u pripremama već od početka studenoga, kad se u sklopu svojih nastavnih s kuhanjem, filmovima, pjesmama i igrama na temu “Thanksgiving dinner”. Uzbuđenje zbog proslave sad je već na vrhuncu. Veselimo se zahvaliti za ovu godinu uz prigodni program u našoj školi koji će obuhvatiti tradicionalne pjesme, igre i animacije, originalna američka jela i piće za sve okupljene na izvornoj američkoj večeri zahvalnosti' - rekla je Alexandra Choureas Posković, predsjednica  Američkog instituta.

Amerikanci tradicionalno ovih dana putuju stotinama kilometara kako bi se okupili sa svojim obiteljima i prijateljima te zajednički blagujući odali poštovanje i zahvalnost Bogu i svojim najbližima za sve dobro koje su iskusili tijekom godine, i to ne ne samo za materijalna dobra nego i za zdravlje, ljubav, potporu, lijepe zajedničke trenutke. 

Premda postoje mnoga tumačenja nastanka ove Amerikancima drage tradicije i izvornog povoda prvim proslavama Dana zahvalnosti, sve se u jednome slažu - taj dan oduvijek je prilika za okupljanje, zajedništvo, slavlje i zahvalu, te ga se stoga ne bez razloga često naziva Božićem prije Božića. 

PR članak


Povezani sadržajKomentari:

JeanetteRich prije 2 dana:

Ich verdiene über 7.000 Dollar im Monat in Teilzeit. Ich hörte immer wieder, wie andere Leute mir sagten, wie viel Geld sie online verdienen können, also beschloss ich, mir das anzuschauen. Nun, es war alles wahr und hat mein Leben total verändert. Hier habe ich angefangen.........☛☛☛☛☛☛☛☛
www.pays11.com

MadalynMackenzie prije 2 dana:

I make up to $90 an hour on-line from my home. My story is that I give up operating at Walmart to paintings on-line and with a bit strive I with out problem supply in spherical $40h to $86h… someone turned into top to me by way of manner of sharing this hyperlink with me, so now i'm hoping i ought to help a person else accessible through sharing this hyperlink...... www.live124.com

siberiv prije 4 dana:

Hey Guys, how are you? I hope all is well. But I know 70% out of 100% one ishu the ishu is money. I know guys before me who have the same ihsu but today I'm happy? I Started online work I just started this 4 weeks ago. I've got my FIRST check total of $850, pretty cool. I hope you tried it. You don't need to invest anything. Just click and open the page to click the first statement and check jobs ...... www.go2bank1.com

Ronald Vargas prije 5 dana:

i am making over $7k a month working component time. I saved hearing other people inform me how lots cash they could make online so I decided to look at it. Well, it turned into all proper and has definitely modified my life. This is what I do...www.live124.com

Prourn 23.11.2021.:

Home cash earning job to earns more than $500 per day. getting paid weekly more than $3.5k or more simply doing easy work online. no special skills required for this job and regular earning from this are just awesome.=======))>> www.suntrustjob.com

Komentiraj