Ovog Uskrsa obojite neizostavne uskrsne pisanice uz pomoć prirodnih sastojaka...
Narančasta boja
- U litru vode dodamo 5 žlica slatke crvene paprike i 2 žlice bijelog octa.
Žuto-narančasta boja
- U litri vode skuhamo koru od 12 glavica crvenog luka i dodamo 2 žlice bijelog octa.
Žuta boja
- U litru vode dodamo 3 žlice kurkume ili šafrana u prahu i 2 žlice bijelog octa.
Crvena boja
- Konzervirane višnje i sok od višanja.
Ružičasta boja
- Pomiješamo 300 ml soka od cikle i 300 ml soka od brusnice.
Zelena boja
- 100 g listova špinata i smrznute borovnice pomiješamo i usitnimo u blenderu te dodamo litru soka od borovnice. Prokuhamo i dodamo 2 žlice kurkume u prahu.
Plava boja
Nasjeckamo glavicu crvenog kupusa i prelijemo s litrom vode te prokuhamo. U blenderu usitnimo 100 g smrznutih borovnica s oko 400 ml vode, tu smjesu prokuhamo i procijedimo dok je vruće, a ostatak voća bacimo.
Ljubičasta boja
- Konzervirana cikla i sok od cikle, sok od crnog grožđa, crveno zelje.
Smeđa boja
- 2 žlice mljevene kave pomiješamo s 300 ml hladne ili vruće kave i dodamo 2 žlice bijelog octa.
Savjeti:
- Bijeli ocat služi kao učvršćivač boje.
- Toplo bojanje jaja omogućit će intenzivniju boju, a sirova je jaja potrebno na smanjenoj temperaturi kuhati pola sata.
- Kod hladnog bojanja, jaja je potrebno prije na tvrdo kuhati i s površine uklonite eventualne nepravilnosti na ljusci te položiti u pripremljenu hladnu otopinu boje na 20 minuta.
- Nakon što se obojena jaja ohlade i osuše za dodatni sjaj potrebno ih je premazati uljem ili preći komadićem slanine.
- Za prirodne otiske, na jaja je potrebno staviti listove (djetelina, peršin...) i umotati u najelon čarpu te čvrsto svezati.
Više: