Objavljeno 11.02.2013.

Činjenice Dana zaljubljenih

Bit Valentinova nije u ružama, slatkišima, plišanim igračkama ili skupim večerama, ono ima svoju povijest. Valentinovo nisu stvorile tvrtke samo kako bi prodavale ljubavne razglednice i ostale poklone.

Podrijetlo proslave Valentinova je pomalo nejasno, još uvijek se točno ne zna tko su bili svetci ljubavi. Katolička crkva priznaje tri odvojena svetca, a svi su oni bili mučenici.

Prema jednoj legendi dok je Valentin čekao izvršenje smrtne kazne zaljubio se u slijepu kćer jednog od čuvara u zatvoru. Navodi se kako je prije smrti napisao toj djevojci pismo u kojemu se potpisao 'Od tvog Valentina', a taj se izraz koristi i danas.

Ovaj je blagdan stekao ogromnu popularnost tijekom 17. i 18. stoljeća, a u novije vrijeme popularnost mu je samo rasla razvojem tehnologije i komunikacija.

1840. godine počelo se s proizvodnjom razglednica za Valentinovo! I ove će godine biti poslano oko milijardu razglednica za Valentinovo diljem svijeta, što ga čini drugim najveći danom za slanje razglednica nakon Božića.

A.Đ.
Foto: sxc.hu

Pročitaj još:

Povezani sadržajKomentiraj