Mislim zdravo

Objavljeno 10.06.2015.

Polako, ali sigurno krenite u borbu sa suvišnim kilogramima

Pala je odluka – vi ćete se promijeniti: počet ćete se hraniti zdravo i vježbat ćete baš SVAKI dan, minimalno sat vremena, bez izgovora. Takav je plan, ali budimo realni upravo nam takav plan baš nikad ne uspije, ali zašto?


Pala je odluka – vi ćete se promijeniti: počet ćete se hraniti zdravo i vježbat ćete baš SVAKI dan, minimalno sat vremena, bez izgovora. Onda krenete entuzijastično u pripremu na pohod: prvo potrošite stotine kuna na razno-razne namirnice koje će vam trebati, pa u širokom luku zaobilazite sve police sa slatkišima i jeftinom hranom u trgovinama i posjećujete samo one sa zdravom hranom i sa često skupim proizvodima. Odjednom ste najvjerniji kupac Bio&Bio trgovinama. Naručujete online super hranu kao što su chia sjemenke, quinoa, heljda, laneno ulje, i sve ostalo o čemu ste čitali na različitim portalima i izvorima. Idete u shopping na najnovije tenisice u bojama za trčanje, slatke tajice i sportske grudnjake, kupujete šarene tekice za praćenje rezultata. Svima na veliko objavljujete da ste započeli s promjenom...pun je Facebook i Instagram motivirajućih slika i kolaža vaših trkaćih staza i tenisica na asfaltu ili travi. Taj vas entuzijazam drži nekoliko dana, a onda shvatite da posežete za fetom kruha s Nutellom umjesto za zobenom kašom jer je brže i samo ćete taj dan tako zgriješiti, bijesno bacate u smeće fitness kruh jer se uplijesnavio otkad ste ga zadnji put konzumirali, shvatite da još niste obuli nove tenisice jer je prevruće, prehladno, prekišovito, da ste već tri dana zanemarili svoj fitness dnevnik i ne možete se sjetiti što ste jeli prije tri dana da ga naknadno napišete. Svaki dan stajete na vagu i mjerite se, a brojke su još uvijek iste. 

Odjednom ste frustrirani i nalazite se opet na početku. Poznato? Oh, meni itekako je.

Lijepo je dobiti motivaciju, lijepo je poželjeti raditi promjene. Problem je održavanje motivacije i ostajanje pri onom što ste sami sebi obećali. Treba shvatiti da nikakvi rezultati neće doći preko noći, jer, ruku na srce, ako smo mjesecima, pa čak i godinama ignorirali svoje tijelo ne možemo očekivati da će ono na prvi zalogaj zobene kaše i voćnom smoothieja i jednog treninga već postati Apolonovo tijelo. Polako, nikamo nam se ne žuri. Nemojte odustati ako nakon par dana ne vidite rezultate. To se nikad neće dogoditi. 

Pročitaj još tekstova blogerice Bernarde S.


Shvatite da ste započeli projekt koji će trajati cijeli život. Ne mislite o tome kako ste na dijeti, na režimu kojeg ste zalužili jer ste bili preslabi/prejadni/prelijeni. Ako o tome budete razmišljali kao o kazni koju morate odraditi, same negativne misli će vas ukopati i nećete imati motivaciju ni za što. Razmišljajte o tome kako polako dajete sebi priliku da poboljšate svoj život i nemojte brzati, jer svemu treba vremena, pa i vašem tijelu da počne reagirati na nov način života.
Ne kaže se uzalud, polako ali sigurno.

Stoga se nemojte forsirati. Ne tražite od sebe da odmah otrčite pet kilometara u jednom dahu ako nikad prije niste trčali. Ne trenirajte svaki dan po dva sata ako dotada niste bili u intenzivnom treningu jer ćete za tjedan dana već odustati zbog prezasićenja. Ne gladujte misleći da ćete tako brže istopiti kilograme. Ne trošite nenormalne količine novaca na razno-razne pripravke, namirnice i opremu jer se sve može postići i isplanirati i bez tolikog osiromašenja novčanika. 

Za početak je dovoljno unijeti MALE promjene koje ćete moći SVAKI dan ispoštovati. Pijte vodu umjesto gaziranih i zašećerenih sokova. Popijte zeleni čaj s medom umjesto kave sa šlagom i dvije vrećice šećera. Koristite stubište umjesto dizala, pješačenje umjesto automobila. Umjesto da počnete trčati maraton prvog dana dijete, šetajte bržim korakom oko sat vremena. To su sve sitnice, ali su itekako izvedive i dugoročno ćete imati od njih više koristi nego da se dva tjedna mučite, kupate u znoju i brojite svaku kaloriju nakon čega ćete odustati od svega i tko zna koliko se puta vratiti na početak jer ste iscrpili i svoju psihu i svoje tijelo.

Idite dan po dan. Imajte na umu krajnji cilj i ono što želite postići, ali ne planirajte mjesec dana unaprijed jer će vas to samo obeshrabriti. Pobrinite se da svaki dan kad ustanete vaš glavni cilj bude iskoristiti taj isti dan maksimalno za svoj boljitak. Svaki sljedeći dan pokušajte biti bolji i učinkovitiji od prethodnog. Pojedite još jedan zdraviji obrok više, napravite još par čučnjeva više, prohodajte još jedan kilometar više. I nikad se ne kažnjavajte, jer ako ste uništili jedan dan niste uništili cijeli mjesec. Sutra kad se probudite imate novi priliku za nastaviti gdje ste stali. 

Bernarda Seba




Povezani sadržaj