Kuham i snimam

Objavljeno 03.02.2016.

Vrijeme je za krafne

Vrijeme je poklada ili fašnika ili karnevala... zovite ga kako želite. Prije nego vjernicima počne vrijeme posta do Uskrsa, ovo je razdoblje kada mogu jesti masnu, zasitnu hranu. A u našim krajevima jedu se razne pokladnice.

Od krafni do kroštula, fritula... kod mene doma uvijek su se radile krafne. Baka ih je ponekad punila domaćim pekmezom ili bi ih samo posipala šećerom. Često sam kao dijete išla "u mačkare" od kuće do kuće i upravo bi krafna bila nagrada za pjesmicu ili ples.

Danas ih radim na sve moguće načine. I prazne i punjene s pekmezima koje radim i s nutellom i američke s glazurom i posipom... ma kako god želim samo da su krafne! Ove su jednostavne za napraviti, jako mekane i fine :) 
 
SASTOJCI ZA KRAFNE:
 
Prije nego počnem želim vam skrenuti pozornost na par sitnica. Dizano tijesto se mora raditi u toploj prostoriji. Ja imam samostojeći mikser s metalnom posudom koju prethodno zagrijem (držim je u toploj vodi ili na radijatoru). Plastičnu ne morate zagrijavati. Tijesto dižem na stolu pored radijatora ili pored pećnice.
 
1 kocka DIGO kvasca za kolače
550g glatkog brašna
2,5 dl mlijeka
5 žumanjka
100g šećera
malo soli
1 vrećica vanilija šećera
100g maslaca
1 žlica ruma
korica cijelog neprskanog limuna (možete staviti i Kotanyi sušenu koricu)
Ulje za prženje
 
POSTUPAK:

U manjoj posudi razmrvite kvasac, dodajte pola žlice brašna, jednu žlicu šećera (to sve odvojite od vaganih sastojaka) i 1,5dl toplog mlijeka (isto odvojiti od već izmjerenog mlijeka). Ja mlijeko grijem u mikrovalnoj, svega par sekundi je dovoljno. Mora vam biti temperature tijela, nikako ne prevruće. Pomiješajte sve skupa i stavite na toplo mjesto da se kvasac aktivira (super je gledati kemijsku reakciju na djelu :D ).

U posudu za umake stavite ostatak mlijeka, žumanjke (malo ih razmutite), šećer, sol, rum, limunovu koricu, vanilija šećer i maslac pa na laganoj vatri ugrijte na temperaturu tijela (baš kao i mlijeko za kvasac).

U posudu za miješanje stavite brašno, napravite malu rupu u sredini i stavite sve sastojke unutra (kvasac koji se aktivirao i zagrijane sastojke).

Pročitaj još recepata od blogerice Ane Zlodi


E sad, ja imam kuku za tijesto i upalim prvo na lagano da se sastojci pomiješaju pa onda ubrzavam sve dok ne dobijem uglu tijesta i tad stavim još minutu - dvije da ga dobro "izlupa". Ne mijesim ručno. Ako imate ručni mikser, uzmite spirale za tijesto i prvo na laganoj brzini pomiješajte sve sastojke, pa zatim ubrzajte dok ne dobijete homogeno tijesto. Zatim ga još malo ručno izradite dok ne dobijete lijepo mekano tijesto koje se ne lijepi.

Uzmite posudu i lagano je premažite maslacem ili uljem, stavite tijesto i poklopite bilo krpom ili prozirnom folijom. Stavite na toplo da se diže cca pola sata - sat - ovisi o temperaturi prostorije.

Kad se tijesto diglo, razvaljajte ga na 1cm debljine i pomoću okruglog kalupa režite krafne (ja imam veći i manji pa u sredini napravim rupu da budu kao američke, ali i te male okrugle ostavim) i izrezane krafnice slažite na papir za pečenje na tacnama. Ja ih opet stavim pored radijatora.

Stavite ulje u posudu i zagrijte ga na najjače, zatim smanjite na samo 1/4 snage i nakon minute počnite pržiti krafne. Ja prvo pržim ove male. Čim dobe lijepu rumenu boju okrenete ih na drugu stranu i vadite van. Ja ih vadim na rešetku, ali možete ih stavljati na papirnati ubrus da upije višak ulja.

UKRAŠAVANJE:
 
Malene punite marmeladom i cijele uvaljajte u šećer u prahu. Ja za punjenje imam iglu - nastavak za dresir vrećicu namijenjen za punjenje krafni. Nastavak često bude sastavni dio svakog paketa za ukrašavanje kolača koji možete kupiti u bilo kojem dućanu.

Velike možete puniti marmeladom ili nutellom (malo je u mikrovalnoj zagrijte da postane skoro pa tekuća, lakše je ubrizgati) ili umočite u šećernu glazuru (jednu žlicu mlijeka pomiješajte sa šećerom u prahu dok ne dobijete gustu smjesu) ili u čokoladni ganache (omjer 1/3 slatkog vrhnja i 2/3 čokolade; otopite čokoladu u mikrovalnoj, dodajte vrhnje, još malo zagrijte i pomiješajte) i ukrasite šećernim mrvicama, obojenim kristalnim šećerom, čokoladnim strugotinama, kokosom, sjeckanim lješnjacima.

Potražite me na Facebooku: Bez muke do nauke!

Ana Zlodi





Povezani sadržaj



Komentiraj



Kuham i snimam je kulinarski blog na kojem možete čitati redovito objavljivane tekstove o gastronimskim delicijama.