Kuham i snimam

Objavljeno 12.01.2016.

Ukrajinska salata

Prošli su nam blagdani i iskreno, ne pamtim kada su mi bili ovoliko nagomilani obavezama, druženjima, zabavom ... svime. Iscrpljena sam, ali u pozitivnom smislu!


Za blagdane rijetko kada isprobavam nešto novo jer to je jedni dio godine kada se okrećem tradiciji i okusima koje poznajem od djetinjstva. Možda jedinu izmjenu napravim s kojim kolačem, ali kako ih je uvijek petnaestak vrsta, to se ni ne primijeti!

Volim svoju multikulturalnu okolinu jer utjecaji koji dolaze čine me željnom novih znanja i okusa, a za gurmana poput mene, to je blagostanje. Imam u susjedstvu prijateljicu Allu, ona je iz Ukrajine. Prvo otkriće još njene pokojne svekrve bila mi je Borsch juha, pa konzerviranje na nove zanimljive načine, pite... uglavnom, ove godine susjeda je donijela salatu.

Kao što je kod nas francuska salata kraljica blagdanskog stola, tako je kod njih ukrajinska salata. Iznenadila sam se okusima koji su blagi, ali dovoljno intenzivni da vas iznenade! Isto tako serviranje ostavljam na vama, ono tradicionalno je slaganje u zdjeli, ali kao što slika prikazuje, može biti jako zanimljivo predjelo!

Pročitaj još recepata od blogerice Ane Zlodi


Recept je vrlo jednostavan, uglavnom to je riba među slojevima povrća.

Sastojci
2 krumpira, kuhana i naribana (ili narezana na sitne kockice)
3 prosječne veličine cikle, kuhana i naribana (ili narezana na sitne kockice)
3-4 prosječne veličine mrkve, kuhana i naribana (ili narezana na sitne kockice)
2 kisele jabuke, naribana (ili narezana na sitne kockice)
2 luka, na kockice
350-400 grama fileta haringi, kockice
majoneza
100 grama sitno sjeckanog mladog luka

Priprema

Povrće možete posoliti dok se kuha. Ili možete dodati malo soli između slojeva. Meni ne smeta bez soli. Ovisno u čemu slažete salatu redovi idu ovako:
- Cikla - mrkva - majoneza - kisela jabuka - krumpir - luk - slana riba - luk - krumpir - majoneza - kisela jabuka  mrkva - cikla - majoneza - sjeckani mladi luk.

Slojevi na slici:
- Krumpir - mrkva - kisela jabuka - slana riba - cikla (svaki sastojak je prvo pomiješan s majonezom individualno).

Inače ukrajinski običaji za Božić su zanimljivi. Badnjak se zove Sviaty Vechir (Sveta večer). Ljudi kuhaju jela s najmanje 12 različitih namirnica, a obavezno se sprema Kutia - nešto slično engleskom božićnom pudingu s medom, makom, orasima ....  no o tome više drugi put! 

Potražite me na Facebooku: Bez muke do nauke!

Ana Zlodi




Povezani sadržaj