Kuham i snimam

Objavljeno 08.02.2017.

Tri ljubavna jela za čarobno valentinovo

Dani zaljubljenosti i ljubavi su pred nama. Sve od 14. stoljeća pa do današnjih dana u veljači slavimo ljubav. Godinama se znak pažnje prema voljenoj osobi mijenjao, a danas je pak sve više običaj voljene osobe odvesti na gastro putovanje.

Mašta i priprema zanimljivih jela zasigurno će razveseliti drage nam osobe. Ususret prazniku ljubavi zagrebački restoran Apetit city i chef Stjepan Bistrički predstavljaju tri zanimljiva jela koja će oduševiti. 

ReceptiApetit city:


1. Kare jelena s kremom od celera / spužvaodvrganja / sotira no kuhano povrće / svježa rotkvica / umak od divljači

Potrebne namirnice za 4 osobe:
Karejelena 1.5k g
Celer 400 g
Vrhnje za kuhanje 2 dcl
Mahuna 200 g
Mrkva 200 g
Rotkvica 50 g
Maslac 100 g
Maslinovoulje 0.5 dcl
Umak od divljači 2 dcl
Spužva od vrganja 
Sol, papar

Priprema jela
Kare jelena odvojimo od kosti i očistimo od žilica. Kosti i žilice iskoristimo za umak. Izrežemo meso na porcije i mariniramo sa soli, paprom i maslinovim uljem. Celer očistimo, izrežemo na male kockice te ga stavimo na zagrijani maslac. Zalijemo ga vrhnjem za kuhanje, posolimo i lagano kuhamo. Dok se celer kuha očistimo ostalo povrće osim rotkvice i blanširamo u kipućoj vodi. Kada je celer kuhan izmiksamo ga saštapnim mikserom i protisnemo kroz sito. Meso ispečemo u tavi ili roštilju, blansirano povrće sotirano na maslacu u tavi, začinimo.

Serviramo na tanjur kremu od celera, meso, sotiranopovrće, spuzvu od vrganja, svježu rotkvicu izrezanu na kolutiće i prelijemo umakom od divljači.

Umak od divljači:
Korjenasto povrće 0.5 kg
Kosti koje su nam ostale od karea
Koncentrat rajčica 100 g
Crno vino 2 dcl
Ulje 0.5 dcl
Maslac 50 g
Med 20 g
Sol i papar

Priprema
Korjenasto povrće zapečemo na ulju, dodamo koncentrat rajčice zalijemo crnim vinom i vodom. Kosti ispečemo u peći i ubacimo kuhati. Ostavimo da kuha što duže. Procijedimo pa iskuhavamo tj. reduciramo da dobijemo gusti umak. Na kraju dodamo malo meda, maslaca izačinimo.

Spužva od vrganja
Prah vrganja 15 g
Jaja 3
Maslac 70 g
Brašno 20 g
šećer 20 g
Sol 1 g

Priprema
Otopimo maslac i šećer, umiješamo jaja, sol, prah od vrganja i na kraju umiješamo brašno. Smjesu stavimo u kalupe i pečemo u pećina 180 stupnjeva oko 15 minuta.


2. Rižoto od cikle sa zaljubljenim škampima/mascarpone krema s limunom/confit limunove korice

Potrebne namirnice za 4 osobe:
Cikla 400 g
Riža 320 g
Sok od cikle 1 dcl
Škampi 1 kg
Luk 200 g
Maslinovo ulje 50 ml
Maslac 100 g
Mascarpone 20 g
Grana padano 50 g
Sol, papar
Limun 1
Temeljac 4 dcl

Priprema
Ciklu stavimo kuhati u vodu. Dok se cikla kuhao čistimo škampe, očistimo i isjeckamo luk na sitno te ga na maslinovom ulju prodinstamo. Kuhanu ciklu očistimo i izrežemo na kockice stavimo na prodinstani luk zalijemo sokom od cikle i temeljcem. Umiješamo rižu uz stalno miješanje i podlijevanje kuhamo dok riža ne bude al dente. Kada je riža gotova maknemo s vatre, umiješamo maslac i grana padano i dobro izradimo rižoto tako da bude kremast, začinimo. Mascarpone pomiješamo sa sokom od limuna i malo soli. Škampe ispečemo na maslinovom ulju i posolimo.

Serviramo rižoto u duboki tanjur, na rižoto posložimo škampe, kremu od mascarponea i confit koricu od limuna. 

Ukrasimo poželji.

Confit korica limuna:
Ogulimo limun, koricu narežemo na tanke trakice te stavimo u hladnu vodu kuhati. Kada voda zakuha procijedimo i opet stavljamo u hladnu vodu da izvučemo gorčinu. U treću vodu stavimo malo šećera. 


3. Sorbetto od malina i ruže

Potrebne namirnice za 4 osobe:
Malina 350 g
Agavasirup 15 g
Šećer 35 g
Voda 30 ml
Ružina voda 1 žlica
Ružine latice

Priprema
Vodu, šećer i sirup od agave prokuhamo, dodamo ružinu vodu prelijemo preko malina i sve zajedno izmiksamo. Procijedimo tako da nam u cjedilu ostanu koštice od malina. Stavimo u kalupi u zamrzivač da se zaledi. Kada je smjesa zaleđena možemo je servirati u čašu i ukrasiti ružinim laticama.


PR članak






Povezani sadržaj



Komentiraj



Kuham i snimam je kulinarski blog na kojem možete čitati redovito objavljivane tekstove o gastronimskim delicijama.

Popularno na blogu