Kuham i snimam

Objavljeno 17.01.2016.

Torta bogatog okusa - Greta Garbo

Torta Greta Gabro je pravi orahov desert, kojemu je okus dodatno upotpunjen i obogaćen karameliziranim šećerom i čokoladom.


Sastojci 

Kore:
12 bjelanjaka
12 žlica šećera
4 žlice brašna (oštrog)
300 gr. oraha mljevenih

Prvi premaz:
120 gr. šećera
50 gr. maslaca / margarina

Drugi premaz:
120 gr. čokolade
120 gr. maslaca / margarina

Krema:
12 žumanjaka
8 žlica šećera
1 dcl. mlijeka
2 vanilija šećera
250 gr. maslaca / margarina

Pročitaj još recepata od Nede Radovanović


Priprema

Kore: 
Bjelanjke i šećer izmiksajte pa dalje lagano mješajući žlicom dodavajte brašno i mljevene orahe. Od toga pećite 3 kore u manjem kalupu ili 1 koru u velikom kalupu (od pećnice).

Stavite peći na laganiju temperaturu oko 180 stupnjeva na 20-25 min. Kad je pečena kora, ostavite ju da se hladi i poslije ju izrežite na 3 dijela (ukoliko ste pekli jednu).

Premaz 1.: 
Šećer stavite na štednjak da se topi i kad postane smeđe - karamel boje dodajte u njega maslac i mješajte kratko dok ne postane karamel masa.

Sada sa tom vrućom masom tanko premažite kore. Čak se ne mora niti sve utrošiti. Premaz ne smije biti debel, jer se neće moći rezati lijepe šnite torte.

S obzirom kako se taj karamel jako brzo steže, ja sam ga čim se stvrdnuo cijelog izbockala nožem da malo popuca kora od karamela,a sve u svrhu boljeg rezanja torte.

Premaz 2.:
Od čokolade i maslaca napravite glazuru, a kad se glazura malo prohladi namažite ju na sve tri kore po karamelu. Ostavite da se stegne.

Krema:
Kuhajte na pari žumanjke, šećer i mlijeko dok se ne zgusne.U ohlađeno dodajte izrađeni maslac i sve dobro zajedno izmiksajte. Zatim se filom mažu sve tri kore na kojima je već karamel masa i čokoladna glazura.

* Fila ima dovoljno da se može bogato namazati cijela torta. Tortu ukrasiti po želji i mogućnosti.


Neda Radovanović




Povezani sadržaj