Kuham i snimam

Objavljeno 21.08.2015.

Šljiva, Brandy, Ružmarin Kejk...

Jesen. Sezona šljiva. Obožavam ih! Svježe, suhe, u desertima, u slanim jelima, u rakiji, u džemovima ... ma svakako. Osim što su fine, izuzetno su zdrave.


Obiluju antioksidansima. Idealna su namirnica za održavanje tjelesne težine jer obiluju hranjivim tvarima, a imaju jako nisku kalorijsku vrijednost. Pružaju snažnu antioksidativnu zaštitu, poboljšavaju zdravlje srca i vid.

Još kad ih malo namočite u Brandy i iskombinirate sa biskvitom, upotpunjenim svježim ružmarinom, dobijete vrlo jednostavnu, a čarobno finu kombinaciju okusa.  

Recept:

5-6 šljiva
1/4 šalice brandya
2 žlice smeđeg šećera
200 g oštrog brašna
2 1/2 žličice praška za pecivo
1/2 žličice soli
1 1/2 žlica svježeg ružmarina (sitno narezanog)
127 g maslaca sobne temp
125 g šećera
2 jaja (sobne temp)
2 žlice mlijeka
šećer u prahu (za posipavanje)

Pročitaj još recepata od blogerice Tihane Topčić


Postupak:

- Narezati šljive na tanke ploške i marinirati ih u mješavini brandya i smešeg šećera.
- U zdjeli pomiješati brašno, prašak za pecivo i sol.
- U drugoj zdjeli mikserom razraditi maslac, dodati šećer i miksati dok se ne dobije pjenasta smjesa.
- Dodati jedno po jedno jaje, iza svakog dobro izmiksati.
- U par navrata suhu smjesu naizmjenično sa mlijekom dodati smjesi maslaca i jaja, i miksati dok se ne dobije jednolična smjesa.
- Gotovu smjesu uliti u kalup prethodno namašćen i pobrašnjen.
- Po vrhu poslagati šljive.
- Peći na 180 stupnjeva cca 40-tak minuta.
- Ostaviti da se ohladi i posipati šećerom u prahu.


Dobar tek!

Još puno finih recepata pronađite na Tihaninom BLOGU!

Tihana Topčić




Povezani sadržaj